IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спецпрокуратурата разследва поръчки на COVID тестове за ученици

Агенцията за държавна финансова инспекция ще направи финансова проверка

12:35 | 18.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за длъжностно престъпление по поръчката на здравното министерство на щадящи тестове за училищната мрежа. Това съобщават от държавното обвинение.

Разследването е било образувано, след като в прокуратурата са постъпили материали от проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество относно четири процедури на Министерството на здравеопазването за закупуване и доставка на тестове за неинвазивно изследване на ученици с оглед откриване на SARS-CoV-2.

Припомняме, че министърът на здравеопазването Асена Сербезова миналата седмица прекрати процедурата за купуване на бързи антигенни тестове за учениците поради установени пропуски в организацията на процедурата.

„Специализираната прокуратура, считано от вчера, ръководи разследване по тази тема. Става въпрос за изключително обществено значима информация, тъй като е свързана с COVID пандемията. Наблюдаващият прокурор е възложил финансова инспекция. Става въпрос за лице, изпълняващо висша публична функция”, обясни говорителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, цитирана от Нова телевизия.

Образуваното досъдебно производство е за извършено престъпление по служба. „Длъжностно лице не е положило достатъчно грижи. Става въпрос за извършено престъпление, което се изразява в съмнения, че е нарушена процедурата във връзка с щадящите тестове за ученици”, добави говорителят. 

Маджарова не пожела да каже дали разследваният е служебният здравен министър Стойчо Кацаров. И обясни, че е логично да се направи извод, че става въпрос именно за него. Възможно обаче е доказателствата да насочат разследването към друг човек.

„Самата преписка от КПКОНПИ постъпи в Специализираната прокуратура, тъй като предмет на проверката е извършена или неизвършена дейност от страна на лице, заемащо висша публична функция. В случая, доколкото се касае за тестове, които пък се отнасят до здравето и живота на учащи, логично е да се направи съждение, че се отнася до министъра на здравеопазването. Но е възможно в хода на разследването доказателствата да насочат към друго лице, което носи отговорност”, уточни тя.

На Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) пък е възложено извършване на финансова проверка.

Миналата седмица Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи данни за корупция при поръчката за купуването на тестовете за коронавирус за учениците. Комисията за противодействие на корупцията установи редица нарушения при покупката на бързите антигенни тестове за учениците и реши да изпрати материалите от проверката си в прокуратурата.

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров, който направи поръчката за тестовете, заяви, че няма представа за какви злоупотреби говори антикорупционната комисия. „Истинската причина да се прави опит да се урони името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече – с детската болница. Това е истинската причина", каза Кацаров миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още