IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Борис Джонсън се опитва да избяга от Partygate?

В рамките на часове правителството обяви редица инициативи, с които иска да отклони вниманието и да привлече разочаровани избиратели

13:48 | 18.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/ANDY RAIN</em></p>

Снимка:  EPA/ANDY RAIN

След сравнително спокойния уикенд, в който почти не се появиха нови искания за оставката му, в понеделник Борис Джонсън се опита да се върне в политическата офанзива със сензационни мерки. Според доклад на The Times, който не беше отречен от правителствени източници, Кралските военноморски сили ще бъдат натоварени с отговорността да се справят с мигрантите в Ламанша. В същото време министърът на културата Надин Дорис обяви, че задължителните лицензионни такси за държавната телевизия BBC ще бъдат премахнати през 2028 г. Times заговори за по-нататъшни подобни мерки в рамките на т. нар. „Операция червено месо" (Operation Red Meat) за привличане на избиратели, разочаровани от делата на министър-председателя.

В интервю за BBC министърът на образованието Надим Захави защити новите инициативи. Той също така подчертава, че Джонсън се е извинил за грешките си. Той е човек, който може да сгреши, Захави, а освен това се е обявил за съпричастен към болката на хората заради евентуални нарушения в официалната му резиденция при блокиранията. В същото време Захави се опита да привлече вниманието към лидера на лейбъристите Киър Стармър, самият който е критикуван за съмнителна среща по време на блокадата.



„Питиета с отстояние“

Снимка го показва през май миналата година с бутилка бира в затворено пространство с колеги. Стармър не вижда в това „никакво нарушение на разпоредбите", тъй като по това време срещите, свързани с работата, не са били забранени. Въпреки това хвърля скандализирането на отделни срещи в градината на Downing Street в различна светлина. Снимката, показваща инкриминираната среща на Джонсън с персонала на 15 май 2020 г., дори контрастира положително със събирането на Стармър. Въпреки че на Downing Street също е бил консумиран алкохол, това е станало на открито и очевидно в съответствие с правилата за разстояния.

Две други срещи на Downing Street обаче вероятно ще бъдат в центъра на разследването Partygate, което може да приключи по-късно тази седмица. Една от тях е „Питиета с отстояние", на която личният секретар на Джонсън кани повече от сто колеги в официалната градина на 20 май 2020 г. Другият случай е парти в офиса на бившия комуникационен директор, на което се твърди, че в навечерието на погребението на принц Филип през април миналата година се е танцувало и пиело до ранните часове на сутринта. Според съобщения във вестниците главният следовател Сю Грей е разпитала подробно министър-председателя през уикенда.

Прехвърлянето на граничните задължения на Кралските военноморски сили следва поредица от опити за овладяване на ситуацията в Ламанша. А досега действащите гранични войски ще трябва да се заемат по-скоро със задачата да задържат контрабандистите, каза Захави. От 2020 г. насам броят на мигрантите, преминаващи от Франция, се е утроил. Министерството на отбраната заяви, че все още не е взето решение за характера на операцията. Но добави, че няма индикации, че войниците трябва да връщат мигранти. Предишните съобщения, че граничната охрана ще връща или пренасочва лодките, не отговарят на международното право. Експертите смятат, че войниците ще ескортират лодките до британския бряг. През ноември 27 мигранти се преобърнаха и удавиха по време на пресичането на протока.

В понеделник председателят на Комисията по отбрана Тобиас Елууд нарече мярката „прибързана" и предупреди, че не бива да се отклонява вниманието от военните заплахи, идващи от Русия и Китай. „Не за това е флотът", каза той. С недоверие беше посрещнато и предложението, че Министерството на вътрешните работи иска да изпраща мигрантите и бежанците в Гана или Руанда, за да бъдат разгледани там молбите им за убежище. Подобна договореност е била обсъдена с Албания миналата година, но без резултат.

Правителството отдавна е подложено на критики, че прави твърде малко, за да ограничи притока на мигранти. Предизборното обещание за реформа на финансирането на BBC пък не беше последвано от действия. Сега годишната такса, която в момента е 159 паунда, ще се увеличава в съответствие с инфлацията до 2027 г., след което ще бъде заменена с нов модел. „Това съобщение за лицензионната такса ще бъде последното", обеща Дорис. „На държавната телевизия ще сложим край". Не е ясно какво ще замени таксите след шест години. А лейбъристката партия заговори за „културен вандализъм“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Поне се отърваха от евротъпотията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Аве остайте го Борката на мира да отпразнува Брекзита. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Поредният лъжец на държавна служба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още