IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания е на най-ниското си ниво от юни 2020 г.

Публикуваните данни могат да насърчат Английската централна банка отново да повиши лихвите

13:42 | 18.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Пазарът на труда във Великобритания е отбелязал пореден ръст през последното тримесечие на 2021 г., а нивото на безработица неочаквано се е свило, пише Bloomberg.

Броят на новооткритите работни места е нараснал със 184 хил. през декември, което е над очаквания темп на растеж, показват данните на Националното статистическо бюро на страната. Безработицата е спаднала до 4,1% през тримесечието през ноември, което е най-ниското ниво от юни 2020 г.

uk1 uk1

Източник: Bloomberg

Резултатите предполагат устойчивост на икономиката, която би могла да насърчи Английската централна банка (АЦБ) да насочи усилията си към инфлацията. По време на последното си заседение през декември миналата година АЦБ изненадващо повиши лихвите за пръв път от избухването на пандемията. Инвеститорите очакват подобен ход и на 3 февруари 2022 г., когато предстои следващото заседание на представителите на финансовата институция, тъй като има риск инфлацията да надмине 6%, което е три пъти над целевото равнище на АЦБ.

„Ако предположим, че ограниченията [против разпространението на коронавируса] бъдат премахнати следващата седмица, пазарът на труда може да отбележи още по-голям ръст, който би оправдал ястребовия ход на АЦБ преди Коледа“, смята главният икономист в KPMG UK Йаел Селфин.

"За АЦБ би било трудно да устои на още едно покачване на лихвите през февруари, ако има пореден ръст на новооткритите работни места през декември. Извън това, очакваме представителите на банката да бъдат по-внимателни със затягането на политика, докато ръстът на заплатите продължава да се забавя и реалните доходи на домакинствата са подложени на натиск от инфлацията", смята Дан Хансън от Bloomberg Economics

И все пак данните във вторник показват още едно увеличение в броя безработни. Това обяснява защо много фирми изпитват затруднения с намирането на служители и предполага затегнат пазар на труда, който би могъл да попречи на компаниите да се разраснат.

Броят на незаетите е нараснал до 8,78 млн. души, което е увеличение от 66 хил. души. Спрямо края на 2019 г. е имало и 459 хил. по-малко заети.

uk2 uk2

Източник: Bloomberg

В нормални времена работната ръка би се увеличила през последните две години. Пониженията обясняват защо има недостиг на работни места, докато свободните позиции продължават да се увеличават.

„С всеки изминал месец изглежда, че тези проблеми започват да се влошават, като възстановяването очевидно се забавя с появата на омикрон“, каза директорът на британския Институт за изследвания на заетостта (IES) Тони Уилсън. „Слабото представяне е предизвикано от по-малкия брой възрастни хора, участващи в работната ръка, особено по-малко възрастни жени и повече безработни поради дългосрочно влошено здраве“, обяснява Уилсън.

Броят на работниците от Европейския съюз (ЕС) в страната е намалял със 110 хил. до 2,23 млн. в трите месеца до септември спрямо предходното тримесечие.

Ръстът на заплатите се е забавил, каквито бяха и очакванията, до 4,2 на сто. Това е спад спрямо повишението от 4,9%, отчетено през предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още