IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в Германия се повишава в началото на годината

Оценките на експертите за текущата икономическа ситуация обаче се влошават за пореден месец

14:37 | 18.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическото доверие в Германия се повишава през първия месец на новата година, но оценката за ситуацията в страната се влошава за пореден месец. Това става ясно от публикуваните във вторник данни от базирания в Манхайм институт ZEW.

Показателят за икономическото доверие на института ZEW през януари се повишава с 21,8 пункта до 51,7 пункта.
В същото време данните на института показват влошаване на оценките за текущата икономическа ситуация. Индексът, измерващ тези оценки, се свива с 2,8 пункта до ниво от -10,2 пункта.

 

 

„Икономическите перспективи са се подобрили значително с началото на новата година. По-голямата част от експертите на финансовите пазари предполагат, че икономическият растеж ще се ускори през следващите шест месеца. Има вероятност фазата на икономическа слабост от последното тримесечие на 2021 г. скоро да бъде преодоляна. Основната причина за това е предположението, че броят на новозаразените с коронавирус значително ще намалее в началото на лятото. По-оптимистичните очаквания включват секторите, свързани с потребителите и износа, съответно голяма част от германската икономика“, коментира президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах.

Очакванията на експертите по отношение икономическото развитие на еврозоната се подобряват с 22,6 пункта през януари и достигат ниво от 49,4 пункта. Индексът за текущата ситуация обаче се влошава до -6,2 пункта, което е спад от 3,9 пункта на месечна база.

Инфлационните очаквания за еврозоната продължават да се свиват и през настоящото проучване. Индексът, измерващ тези оценки, е на ниво от -38,7 пункта, което е спад от 5,4 пункта спрямо декември. 58 на сто от експертите очакват инфлацията да се забави през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още