IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikola сключи договор за доставка на батерии с още един разработчик

Базираната в Калифорния Proterra ще започне да доставя батерии за електрическите камиони на компанията през второто тримесечие

19:00 | 18.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Nikola Corp. обяви дългосрочно споразумение с Proterra Inc. за доставка на батерии. По този начин концернът се сдобива с втори източник на критичните компоненти за изграждането на своите тежкотоварни превозни средства, пише Bloomberg. 

Базираната в Бърлингейм, Калифорния, Proterra ще започне да доставя прототипни системи на Nikola през следващото тримесечие, като производството на камиони, използващи батериите на разработчика, ще стартира през четвъртото тримесечие на тази година, заявиха компаниите.

Технологията ще се използва и за електрически камиони с водородни горивни клетки, чието производство трябва да започне през втората половина на 2023 г.

Споразумението укрепва веригата на доставки на Nikola, която се сблъска с редица предизвикателства по пътя си към стартиране на производството на камиони с батерии и водородни горивни клетки. Базираната във Финикс компания преди това се договори с Romeo Power Inc. за доставка на батерии.

През ноември миналата година стана ясно, че Nikola е започнала дискусии за постигане на споразумение с американските регулатори, според които компанията ще плати неустойка от 125 милиона долара. Това доближава концерна с една стъпка по-близо до приключване на разследването, което хвърля сянка върху опитите му да започне търговско производство.

Nikola вероятно ще плати глобата на вноски, като окончателната сделка подлежи на по-нататъшни преговори с Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), заяви компанията в четвъртък по време на представянето на своя тримесечен отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
По принцип си прав, но Тесла правят същите мизерии - облякоха човек в костюм и го представиха за робот. Странно защо подобни статии, у нас не се отразяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
sando1
преди 2 години
Тия са измамници. Още не са произвели нито едно превозно средство...Не им правете реклама. Събраха парите на наивниците и пускаха камион по стръмно уж е на собствен ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още