IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Блинкен ще посети Украйна на фона на растящото напрежение с Русия

Разговорите между Москва и Запада досега не дават резултат и опасенията, че предстои инвазия растат

19:50 | 18.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg LP

Американският държавен секретар Антъни Блинкен ще посети Украйна на фона на опасенията за военна инвазия от страна на Русия, съобщават от Държавния департамент, цитирани от АР. По-рано днес (18 януари) стана ясно, че той ще посети посети Европа в края на седмицата. Целта е деескалация на напрежението по украинската граница.

Планирани са срещи с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър на страната Дмитро Кулуба. По време на разговорите Блинкен ще увери Киев, че САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Разговорите между Москва и Запада през последните седмици не постигнаха много, а даже страховете, че Русия ще си намери претекст и нападне своята съседка се увеличават, посочва АР. Засега руските власти отричат подобни хипотези. Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира, че това е "абсолютна дезинформация".

В края на миналата година  руският президент Владимир Путин обясни, че желае гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток и да приеме Украйна и Грузия, или друга държава, която е била в състава на СССР, за свои членове.

В Москва виждат заплаха за националната си сигурност в този акт.

От Киев Блинкен ще замине за Берлин, където са планирани разговори с новото правителство на страната и сред обсъжданите теми ще бъде и газопроводът "Северен поток 2". В Германия Блинкен ще разговаря още и с представители на Великобритания, Франция и Германия по отношение на възможните реакции, ако се стигне до военен конфликт в Украйна.

АР припомня, че Русия е разположила 100 хил. войници и военна техника по границите с Украйна. За много анализатори това е подготовка за инвазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Миналата година Лавров е бил в Мексико, където е заявил че САЩ готвят инвазия във Венецуела. Ккава работа има Лавров в Мексико? Във Венецуела, която е близо до САЩ Русия си защитава националните интереси. В Куба която е още по близо до САЩ Русия си защитава националните интереси. Кво прави Русия на няколко места до американската граница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Защо расте напрежението между Украйна и русия? Какво е станало, че е нараснало? Нещо случило ли сее? Ахаааа, кремълскиятпсихопат, онзи недоносениятпутин да не би да се кани да напада Украйна? И защо и с какво право? Само защото носи много гаднигени и неандерталскихромозоми ли? Е този път ще му духнатпод опашката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Че каква работа има Блинкен в Украйна? Да не би да носи още курабийки от кака си Нуланд? Какви национални интереси може да има Ф.А.Щ. на руската граница? Или просто си търси някой, който да го почеше по гърбината? Все едно Рашата да претендира за национални интереси в Мексико или там някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още