IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

D-Day за Джонсън? Бунтовниците тори искат да свалят премиера

Вътрешнопартийните опоненти на Борис Джонсън усещат своя шанс да се разбунтуват, но няма ясно изразен кандидат за наследник на поста

08:31 | 19.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL</em></p>

Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред гнева на обществеността и политици заради твърденията, че той и негови служители са пренебрегнали ограниченията заради коронавируса, като са се събрали на празненство, въпреки че това е било забранено. Някои членове на неговата Консервативна партия казват, че премиерът трябва да подаде оставка, ако не успее да потуши недоволството.

Напълно възможно е скандалът да генерира 54 гласа сред самите тори, необходими за вот на недоверие към Джонсън. „Времето му изтече", цитира репортер на Telegraph думите на депутат. Джонсън вече бил изправен пред D-Day* - деня на решението, пише вестникът.

Вот на недоверие в парламентарната група ще бъде гласуван, ако 15% от 360-те консервативни депутати гласуват срещу Джонсън - еквивалент на 54 гласа. При тайно гласуване в рамките на фракцията министър-председателят ще трябва да получи подкрепата на поне 50 % от членовете, за да оцелее при вота. От седмици Джонсън е подложен на сериозен натиск заради разкритията за партита в седалището на правителството по време на блокиранията, а репутацията му сред британците и партията вече се смята за силно накърнена.

„Мисля, че се справихме“, цитира добре осведомената репортерка на BBC Лаура Куенсберг един от торите, който се бунтува срещу Джонсън. Водещият на ITV Робърт Пестън написа в Twitter, че няколко депутати от Консервативната партия са съгласни, че Джонсън трябва да си тръгне. Той заяви, че все още не е ясно дали ще продължат с бунта си сега, или ще изчакат публикуването на доклада от вътрешното разследване. Досега седем депутати от торите са изразили публично недоверие към министър-председателя, но в кулоарите вече се говори за поне 30 бунтовници. По данни на The Times 58 депутати са написали писмо срещу Джонсън.

„Превратът на свинските пайове“

Това, което предизвиква силно вълнение, са твърденията че новите гласове са на депутати, които са попаднали в парламента само в резултат на блестящата изборна победа на Джонсън през 2019 г. Те са се срещнали ъв вторник в офиса на Алисия Кърнс. Тъй като избирателният им район около град Мелтън Моубрей е известен със свинските пайове, медиите наричат това Pork Pie Putsch („превратът на свинскит пайове".

Във вторник Джонсън опроверга обвиненията на бившия си съветник Доминик Къмингс, че е излъгал в рамките на аферата Partygate. Той категорично отрече да е бил предупреден, че парти с напитки в градината на Downing Street 10 рискува да наруши правилата на блокиранията. „Никой не ме е предупреждавал, че това е в разрез с правилата", заяви премиерът и добави: „Бих си спомнил за това". В същото време обаче бившият съветник Доминик Къмингс твърди, че е предупредил Джонсън по онова време и го обвини, че е подвел депутатите за това.

Запитан дали ще подаде оставка, ако се установи, че е подвел депутатите, Джонсън заяви: „Нека да видим какво ще каже докладът". Висшата държавна служителка Сю Грей трябва да публикува доклад за предполагаемото нарушаване на Covid правилата по време на закрити събирания на Downing Street и в правителствените отдели.
Вестник Guardian нарече интервюто на премиера по телевизионния канал Sky News, по време на което Джонсън многократно заекваше и се затрудняваше да намери думите, „опустошително". 57-годишният премиер беше посрещнат с всеобща подигравка. „Никой не ме предупреди, че партитата нарушават правилата, казва човекът, който ги е създал", гласеше заглавието във вестник Independent.

Джонсън иска да отмени ограниченията за коронавируса

Джонсън се бори за поста си от седмици. За да отмести поне малко вниманието от скандала, той планира днес - както отдавна изискват консервативните хардлайнери - да отмени някои ограничения, които въведе отново малко преди Коледа заради разпространението на омикрон варианта. Сред тях са изискването да се работи от дома, ако е възможно, и доказването на ваксинация като условие за посещение на големи събития. Освен това изискването за носене на маска в магазините и в обществения транспорт отново ще бъде отменено, съобщи BBC.

Прекратяването на мерките се смята за основна част от плана на Джонсън за успокояване на партията му, кръстен Operation Red Meat – „сурово месо", хвърляно на критично настроените депутати. Този план включва допълнителни идеи като прекратяване на таксите за BBC и използване на военни сили срещу мигранти в Ламанша.с

Възможни наследници

Бунтовниците тори обаче изглежда не могат да бъдат разубедени от плановете си. Единственото, което може да спаси премиера, е, че няма ясен претендент, зад когото опонентите му да се обединят. Министърът на външните работи Лиз Тръс, която публично обеща пълната си подкрепа за Джонсън, и министърът на финансите Риши Сунак се смятат за възможни наследници. Досега финансовият министър избягваше да поема ангажимент към премиера и напоследък се скри от сцената.

Във вторник Джонсън не изключи изрично възможността да подаде оставка. Иска да изчака резултата от вътрешното разследване, казва той. Докладът може да бъде публикуван още в петък, но е възможно да бъде публикуван и на по-късна дата, бе съобщено в Лондон. А в сряда министър-председателят традиционно се изправя пред депутатите в Камарата на общините.

*D-Day е денят на десанта в Нормандия срещу Третия райх. Използва се като нарицателно за ден на важни решения

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Махайте го тоя *** на конци воден от глобалистката клика на тираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още