IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Павлов: Пълната заетост трябва да е основен макроикономически приоритет

Държавата да поеме по-големи рискове по темповете на растеж на бюджетния дефицит и публичния дълг, съветва главният икономист на УниКредит Булбанк

14:40 | 19.01.22 г. 3
Кр. Павлов: Пълната заетост трябва да е основен макроикономически приоритет

Според него през последните 30 години България води политика, „доминирана от мантрите на вашингтонския консенсус“.

„През този период имаме едва няколко години, в които икономиката е достигала пълна заетост", посочи той и напомни, че приоритет на държавата беше поддържането на нисък дефицит и нисък публичен дълг.

Икономистът съветва държавата да поема по-големи рискове що се отнася до темповете, с които да нарастват бюджетният дефицит и публичният дълг.

Павлов се надява, че новото правителство ще започне да води политика по отношение на доходите, близка до тази на ГЕРБ през последните години.

Икономистът обясни, че ще бъде особено важно темповете, с които нараства минималната работна заплата, да бъдат по-бързи от темповете, с които се увеличават минималните работни заплати в повечето страни, към които българските мигранти се насочват – Германия, Гърция, Испания, Великобритания.

„Можем да си позволим такава политика, защото сме далеч от момент, в който да започнат да се формират опасни дефицити в бюджета и опасни дефицити по текущата сметка“, аргументира се Павлов.

Той съветва новото правителство да прави промени едва след като даде задоволителен отговор на двете основни непосредствени предизвикателства пред икономиката на България – здравната криза и инфлацията. Павлов предупреди, че ако това не се случи, има значителна вероятност животът на правителството да бъде твърде къс и да не успее да направи промените, записани в коалиционното споразумение.

Кои данъци в България ще се редуцират и кой ще има полза от това? Какво ще се случи с икономиката на България след приемане на еврото? Как ще се компенсира високата инфлация? Какви са предизвикателствата пред българското стопанство в макроикономическата прогноза на УниКредит Булбанк? 

Целия коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тоест тоя предлага да се наемат повече каки да чистят улиците ... или е изкарал обичайните алабалистики?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Всички решават проблемите си за сметка на бъдещите поколения. Леваци, да не кажа обpaтни! И всякой не вижда повече от обувките си, защото знае, че е опасно. Да не би случйно да каже какво е видял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Asdf1234
преди 2 години
Човекът си разбира от работата. Затова е Главен икономист.. Няма дума, която да не е на мястото си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още