IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще е следващата стъпка на Путин? Теорията на игрите дава някои насоки

Няма гаранция, че опитът властта да стане „по-скъпа“ за руския президент ще сработи

08:14 | 02.02.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато напрежението между Русия и Украйна расте, нараства и важността да разберем мисленето на руския президент Владимир Путин. Два въпроса са от особено значение: Действа ли рационално? И може ли да бъде възпрян?

Както обичам да казвам понякога, време е за малко теория на игрите, пише редакторът на Bloomberg Тайлър Коен. Отговорите на горните въпроса, за съжаление, са: да и не. Да, вероятно е рационален в действията си, и не, не може да бъде възпрян.

Икономистите обикновено определят рационалността като ефективна употреба на средства за постигането на цели – да похарчиш парите си за максимално удоволствие например. Това е добре за някои цели, но не и когато става въпрос да се разберат онези политически лидери, включително Путин, които са обсебени от властта.

Икономическата рамка не работи добре, когато властта е цел сама по себе си. Макар че никой не знае наистина какво се случва в главата на Путин, той управлява Русия от 22 години, което е доста добър знак, че властта за него е от значение. Путин освен това е израснал в епоха – като агент на КГБ зад Желязната завеса – когато властта бе валута, определяща статута.

Така че - как точно преследването на власт от страна на Путин го прави труден за възпиране?

Възпирането по своята същност се опитва да ограничи властта на възпираната личност. Ако човек се интересува от много неща, не само от властта, той ще отговори на възпирането, търсейки по-малко власт и отделяйки повече внимание на други неща, например тихо съзерцание или време със семейството. Ако човек се интересува основно от властта обаче, предизвиканият отговор на възпирането ще бъде да се опита да си върне дори повече власт.

С други думи, няма гаранция, че опитът властта да стане „по-скъпа“ за Путин ще сработи. Цената да се радва на властта може и да се вдигне – например под заплахата от санкции – но жаждата за обновена власт също ще нарасне, точно защото част от властта е била отнета.

Възпирането невинаги работи в международните отношения или в други ситуации с вманиачени във властта лица. Наполеон и Хитлер се изправят пред висока цена заради действията си, но все пак продължават с амбициозните си и в крайна сметка глупави военни планове. Много революционери са се опитвали да завземат властта и са загивали в опитите си.

Идеален метод за възпиране би бил Путин да бъде заплашен с наказания, ако нападне Украйна, докато в същото време се увеличи властта му в друга посока. Къде може да се случи това? САЩ не искат проблеми в Прибалтийския регион, нито пък Русия да има по-силно военно присъствие във Венецуела и Куба, както заплашва Путин. С времето ще има все по-малко и по-малко приемливи начини той да бъде разсейван от по-големи и по-опасни награди.

Сплашването на Путин с ядрено унищожение принципно би го спряло. Но това не е достоверно наказание предвид съпътстващата цена.

Едно следствие от това разбиране е, че Путин в момента е заплаха за нещо повече от Украйна. Той може да засили разрушително властта си по няколко начина, например създавайки проблеми в Прибалтика. Или пък Русия може да се утвърди в Казахстан вместо в Украйна. Това би било добре за някои страни, но по-широките последици са несигурни.

Публиката на Путин често е местна и затова не е случайно, че през последната година руското правителство свърши доста работа, за да се справи с несъгласието у дома. На фона на Covid, който все още стои като проблем, и изпадащите в застой или намалявайки жизнени стандарти в Русия Путин има нужда от серия победи в други посоки.

Друго следствие от този модел на власт е, че Путин може да изглежда полудял за западните лидери, а той не е такъв. Много западни лидери може да се обсебени от определено чувство на власт, когато, заради различни системни проверки и баланси, всъщност не могат да упражняват реална такава. За тях Путин може би е труден за разбиране и предвиждане.

Вероятно е и погрешно да се предполага, че Путин не може да се чувства заплашен от НАТО, тъй като НАТО никога няма да нахлуе в Русия. По-силно НАТО с повече страни членки, особено на Изток, ще направи Путин да изглежда и да се чувства по-сдържан, затова антинатовските искания на Путин не трябва да се възприемат като чиста лъжа или манипулация. Може би е твърде късно, но НАТО може да сигнализира по-рано, че членството на Украйна в организацията е малко вероятно.

Често срещан икономически израз е да се настоява, че „стимулите имат значение“. Макар че е вярно, това не означава задължително, че възпирането работи. Путин не смята да се пенсионира и да прекарва повече време на някоя от луксозните си яхти. Пълните последици от този факт тепърва стават ясни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Стоенчо я ти отговори, я не. Правилният отговор е, че по времето на Тато България е била подложена на невероятен геноцид. Иначе щеше да е 20 милиона, вместо тия жалки 9 милиона. А тия 6.5 милиона са постгеноциден ефект. Капиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
"...Да приемем Путин изчезне. Дали като се гръмне както ти предлагаш или реши да се оттегли или почине внезапно. Как това ще помогне на Русия и руснаците? ..." Ами вече видяхме колко благоприятно се отрази на руснаците периодът на "лихие девяноста". Заплатите и пенсиите скочиха в пъти. Ама в рубли. Та и сега възможностите са същите. Но за "дермократите" това е мечтата на мокрите им сънища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
Стоенее пак ти ли бе, безработен ли си та висиш все тука? Я кажи защо България от 9 млн. население през 1989 година стана на 6.5 млн при процъфтяваща демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Здравей Стояне,Да приемем Путин изчезне. Дали като се гръмне както ти предлагаш или реши да се оттегли или почине внезапно. Как това ще помогне на Русия и руснаците? Ще вдигне пенсиите и заплатите, ще увеличи населението, ще спре притока на мигранти от бившите републики. Обясни точно как? Без да го подкрепиш с конкретна обосновка прдложението ти звучи меко казано некоректно. Аз например не смятам изчезването на Путин от власта ще доведе доведе до големи промени в дългосрочен план. В краткосрочен дори ще предизвика доста негативни последствия за руснаците и страната като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
путин има един полезен ход - да сегръмне. В челото. Не виждам как иначе русия ще се измъкне от мизерията. Минимална заплата под 200$, средна пенсия 230$ и средна заплата 630$(медианна 440$). Намаляващо с по милион на година население. Бързо заместване на руснаците с азиати-мюсюлмани. Превръща руснаците в гастербайтерри, наистина не в момента, но това е бъдещето на тези кетници. Та така, да хваща златният си пистолет и да свърши нещо полезно за страната си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
deaf
преди 2 години
Ако Путин започне някаква война,то ще е само ако той започне да губи власт. Персоналните санкции срещу него и олигарсите правят точно това - Путин губи власт. И може би тази е целта на Запада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хахахах, Путин бил обсебен от властта, а рошавият kpe-тен и спъващият се дремещ склepoтик не са? - И двамата са готови да сринат света, само за да замажат провалите си в собствените си страни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Каква ще е следващата стъпка на Путин? Теорията на игрите дава някои насоки == играта конкретно е: наритай *** ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още