IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гнилата ябълка в милиардната сделка между Activision и Microsoft

Поглъщането е успех за главния изпълнителен директор на Activision Боби Котик. Но за новия си работодател мениджърът представлява риск

11:24 | 20.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Боби Котик. <em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Боби Котик. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Работата на Боби Котик получи изненадващо висока оценка във вторник. Котик ръководи американския производител на игри Activision Blizzard и предшестващите го компании в продължение на повече от 30 години. Сега корпорацията, отговорна за добре познати серии видеоигри като Warcraft, Diablo, Call of Duty или Candy Crush, се продава. Поглъщането може да струва на технологичната група Microsoft почти 70 млрд. долара.

Котик ще се присъедини към Microsoft и като главен изпълнителен директор на новото дъщерно дружество, съобщиха от компанията от Редмънд при обявяването на сделката. Малко след това Котик заяви пред CNBC, че партньорството между Microsoft и Activision Blizzard датира още от времето на разработването на първия Xbox в началото на 2000-те години. Той казва, че след разрастването на „шумотевицата около метавселената“ са решили, че „сега е подходящият момент за тази комбинация“.

За Microsoft сделката с Activision Blizzard е преди всичко възможност да укрепи собствения си развлекателен бизнес, който според мнозина в индустрията все повече ще се измества в бъдеще към метавселената - това виртуално разширение на реалността, където се очаква хората да гледат заедно филми, да играят игри, да работят заедно и да си ходят на гости - виртуално.

„Игрите са най-динамичната и вълнуваща категория в развлекателната индустрия днес, във всички платформи", обясни причините за покупката главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Игралната индустрия ще играе ключова роля в развитието на метавселената, казва мениджърът. С покупката на Activision Blizzard, най-големия производител на игри в света, Microsoft поемал лидерството.

Скандалите тровят репутацията на разработчика на игри

Но не е сигурно каква роля ще играе Котик. На Wall Street вече се спекулира, че 59-годишният мениджър може да напусне компанията след изтичането на 18-месечния срок, в който трябва да бъде сключена сделката. Наскоро Котик беше подложен на натиск заради многобройните скандали в компанията му. За част от ръководството се твърди, че е виновно за злоупотреба с власт и сексуален тормоз.

В края на миналата година Wall Street Journal разкри, че Котик е знаел за неправомерното поведение на някои от служителите си в продължение на няколко години, без да предприеме действия. Бизнес изданието цитира имейл, в който Котик е бил информиран за изнасилване и не е реагирал. Някои от обвинените служители просто са останали в компанията, докато жертвите са били уволнени.

 

 

В интервю за CNBC Котик отново подчерта, че приема сериозно всяко нарушение от страна на служителите си в това отношение. Но мениджърът очевидно сам е преминал границите с поведението си в отделни случаи. Така например се твърди, че през 2006 г.  в телефонен разговор е заплашил със смърт свой асистент - за което обаче той твърди, че се е извинил преди 16 години.
 
Около 2000 от 10 хилядите служители започнаха протест заради обвиненията - и подписаха петиция през ноември с искане за уволнението на главния изпълнителен директор. Анализаторът на Jefferies Брент Тил смята, че това може да е пречка за сливането. „Различните корпоративни култури" на Microsoft и Activision Blizzard представляват риск за базираната в Редмънд група, казва той в проучване от вторник.

Цената на акциите се повиши силно

Фирмената култура на производителя на игри е тясно свързана с личността на Котик. През 1990 г. отпадналият от колежа студент и неговият партньор придобиват около 25% от акциите на производителя на софтуер Mediagenic, който впоследствие Котик оглавява като главен изпълнителен директор и преименува на Activision. Смята се, че покупката е струвала на младия тогава предприемач по-малко от 1 млн. долара, а капиталовата инжекция е спасила компанията от фалит.

През 2008 г. Котик създава днешната Activision Blizzard чрез сливане с конкурента Vivendi Universal Games. С годишен оборот от над 8 млрд. долара групата и преди сделката е най-големият производител на игри в света, а Котик е един от най-успешните мениджъри в индустрията, като по време на управлението си е увеличил стойността на компанията стократно.

Това обаче включва и ръста на цената на акциите с повече от 25% до 82,31 щатски долара, след като плановете за трансакцията станаха известни във вторник. С предложението си за 95 долара за акция Microsoft плаща прилична премия, но остава под предишния максимум от над 103 долара за акция от февруари миналата година, преди скандалите да доведат до спад в цената на ценните книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
както са 99% от компаниите! :)) ако се замислиш, той няма и от къде да знае, все пак е един бюрократ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Тоя дори не знае какви продукти правят, тая компания е един от примерите, как СЕО-тата нямат представа какво става, докато компанията продължава да си работи, но накрая той взима 20-30млн бонуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още