IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционното банкиране засили резултатите на Morgan Stanley и Bank of America

Очаква се дейността в M&A сектора да остане силна

15:49 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските банки Morgan Stanley и Bank of America надминаха очакванията на Wall Street с финансовите си резултати за последното тримесечие на 2021 г., възползвайки се от бума в сливанията и придобиванията и привличайки солидни такси от консултантска дейност по сделки.

Звеното за управление на благосъстоянието на Morgan Stanley също се е представило силно през четвъртото тримесечие с ръст на приходите от над 10% до 6,25 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Резултатите на Morgan Stanley сложиха край на разнопосочна серия от отчети на най-големите банки в САЩ, които се възползваха от M&A бума, но бяха засегнати от слаба търговия с акции и по-високи разходи, основно за да задържат ключовите си служители.

Очаква се дейността в M&A сектора да остане силна въпреки перспективата дългът да стане по-скъп. Прогнозите са обаче водещите банки да отбелязват по-здравословни печалби от потребителско кредитиране, тъй като лихвените проценти вероятно ще бъдат повишени по-късно през годината.

Morgan Stanley, която е била консултант по 420 сделки миналата година, е на трето място в глобалната класация за инвестиционно банкиране, следвайки по-големите конкуренти Goldman Sachs и JPMorgan Chase, сочат данни на Dealogic. Класацията оценява компании за финансови услуги въз основа на сумата от консултантски такси от инвестиционно банкиране, която генерират.

Приходите от инвестиционно банкиране са нараснали с 6% до 2,43 млрд. долара през тримесечието на годишна база.

Печалбата на банката се е повишила до 3,59 млрд. долара, или 2,01 долара на акция, през тримесечието до 31 декември от 3,27 млрд. долара, или 1,81 долара на акция, година по-рано.

Въпреки удара от търговията с акции печалбата на Morgan Stanley надви очакванията. Анализаторите очакваха средно печалба на акция от 1,91 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.

Приходите са се покачили до 14,52 млрд. долара за тримесечието спрямо 13,59 млрд. долара година по-рано.

В същото време печалбата на Bank of America за четвъртото тримесечие е скочила с 28% на годишна база, съобщава Wall Street Journal.

Печалбата на втората по големина банка в САЩ възлиза на 7,01 млрд. долара спрямо 5,47 млрд. долара година по-рано. На акция печалбата възлиза на 82 цента, задминавайки очакванията за 77 цента на анализатори, анкетирани от FactSet.

По-високата печалба се дължи на по-високите приходи от лихви и рекордни приходи от инвестиционно банкиране.

Приходите на банката са достигнали 22,06 млрд. долара, което е с 10% повече спрямо същото тримесечие на 2020 г. Сумата с малко не успя да отговори на прогнозите за 22,18 млрд. долара.

Печалбата за цялата година възлиза на 31,98 млрд. долара спрямо 17,89 млрд. долара през 2020 г. JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs отчетоха спад в печалбата за четвъртото тримесечие, но рекордни годишни печалби.

Таксите от инвестиционно банкиране са се увеличили с 25% на годишна база през тримесечието до 2,38 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още