IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото достигна най-високото си равнище от ноември

Търсенето на защита от инфлацията е основният двигател на завишения интерес

11:35 | 20.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Златото отново влезе в ролята, която му пасва най-добре – на защита от инфлация. Цената на благородния метал достигна до най-високото си равнище от близо два месеца на фона на търсенето на начини за предпазване от покачването на цените, докато разпродажбите на пазарите на ценни книжа продължават, а доходността по американските държавни облигации не спира да расте, посочва Bloomberg.

Към 9:45 ч. българско време на спот пазара цената на златото остава почти без промяна на равнище от 1840,50 долара за тройунция. По-рано през деня цената достигна 1844,15 долара за тройунция, което е и най-високото ѝ дневно равнище от 22 ноември.

От своя страна среброто поевтинява леко с над 0,1%, а платината поскъпва с над 1%.

Цената на златото през последните три месеца. Графика: Investing.com

Движението на цената е факт, след като американският президент Джо Байдън заяви, че работата на Федералния резерв е да реагира на най-бързия темп на ускоряване на инфлацията от десетилетия и подкрепя плановете на централната банка да бъдат ограничени паричните стимули.

Междувременно доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа остава завишена, след като достигна най-високото си равнище от януари 2022 г. в сряда, а индексът S&P 500 изтри 1% по време на редовната търговия.

Геополитическото напрежение също подкрепя търсенето на активи убежища. Байдън заяви, че според него руският му колега Владимир Путин ще направи крачка в Украйна, след като над 100 хил. души военни бяха разположени по границата на Русия. Въпреки това според Байдън пълномащабна инвазия не влиза в плановете на Кремъл.  

Президентът също така посочи по-рано през седмицата, че все още не е готов да вдигне митата срещу китайски внос, които неговият предшественик Доналд Тръмп наложи.

Златото започва 2022 г. обещаващо, след като завърши предходната със спад – за първи път от три години – на фона на започналото постепенно свиване на паричните стимули на централните банки по света.

Но през последните седмици разпродажбите на технологични акции и ролята на метала като най-популярна защита от инфлацията подкрепят търсенето му, посочва Фавад Разакзада, анализатор на ThinkMarkets.

„Златото най-накрая отговаря на високите нива на инфлация по света“, отбелязва той. „Остава да се види дали последният опит за пробив на златото може да бъде задържан“, коментира Разакзада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още