IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-масовите консулски услуги ще бъдат дигитализирани до 6 месеца

Удостоверенията за гражданско състояние ще могат да се издават и онлайн, обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов

12:10 | 20.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-масовите консулски услуги ще бъдат дигитализирани до 6 месеца. Това съобщиха от пресцентъра на "Демократична България" след заседание на Комисия по политиките за българите извън страната, на което присъства и министърът на електронното управление Божидар Божанов. Пред депутатите той обясни, че първите и най-масови консулски услуги, които ще бъдат дигитализирани, са удостоверенията за гражданско състояние – актовете за раждане, за смърт и за брак. 

След въвеждането на електронна идентификация с мобилен телефон тези услуги ще могат да бъдат заявени онлайн и документите ще се получават онлайн.

„Това на практика вече няма да са консулски услуги“, каза Божанов, цитиран в прессъобщението. Те обаче ще важат само за страните от ЕС на базата на регламент 910 за електронна идентификация и удостоверителни услуги, но в някои по-малки общини в тези страни може да има проблеми, призна министърът.

Другото облекчение за българите в чужбина ще бъде възможността да си запазват по интернет час за консулствата за случаи, в които е необходимо среща на живо със служителите.

Той уточни още, че ведомството му, което е в процес на изграждане, разработва централизирана система, чрез която лесно да се създават всякакви регистри, без за всеки по отделно да се обявява обществена поръчка и да се харчат милиони левове на данъкоплатеца. Както електронната идентификация, така и централизираната система за регистрите, по думите на Божанов, трябва да бъдат готови до юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Милия, той не знае какво е дигитализирано и в момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още