IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц за първи път постави "Северен поток 2" под въпрос

Подготвя ли се Германия да намали своята зависимост от руския природен газ?

13:32 | 20.01.22 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Олаф Шолц за първи път заговори за санкции срещу Русия, които да включват енергийните доставки, включително и "Северен поток 2", пише в анализ германското издание "Фокус".

Дълго време канцлерът трудно намираше ясните послания, когато говореше за Русия и последиците от ескалация на напрежението по границата с Украйна. Той предупреждаваше за санкции, но никой не знаше какво точно има предвид - политически, икономически или военни, коментира още изданието. През декември той заяви, че "Северен поток 2" е изцяло икономически проект и така го извади от масата, когато се обсъждат възможните санкции.

Но преди ден на журналистически въпрос за газопровода Шолц заяви: "Наистина е важно да поставим енергийните си доставки на нова основа" и допълни, че това важи както за въглищата, така и за петрола и природния газ.

Коментарите на Шолц бяха направени след срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Берлин. Германският канцлер потвърди, че "цената ще бъде висока", но всичко ще бъде обсъдено, ако се стигне до военна интервенция в Украйна, пише още Ройтерс.

Соцалдемократите, които са най-голямата партия в управляващата коалиция на Германия, от години имат по-близки контакти с Русия, отколкото останалите германски партии, допълва още агенцията. В момента Германия е в търсене на решение за осигуряване на енергия, след като затвори ядрените си централи тази година и планира да направи същото с въглищните централи до 2030 година.

"Северен поток 2" е напълно изграден и очаква решението на германския мрежови оператор, за да бъде въведен в експлоатация. Социалдемократите се надяват, че газопроводът ще заработи, ако бъдат изпълнени всички изисквания, става ясно от коментар на депутата Ралф Щегнер пред ТАСС. За него е "наивно да се предполага", че толкова голям проект ще съществува в политически вакуум.

Въпреки това обаче и Щагнер призова Русия да съблюдава съществуващите договорки и да не допуска агресия в Украйна.

Според "Фокус" смяната на тона на Олаф Шолц е ясен индикатор, че Германия ще опита да намали зависимостта си от руския природен газ. Това е послание, което ще бъде разбрано само от един човек - руския президент Владимир Путин.

Русия доставя повече от половината природен газ, потребяван в Германия. Но очакванията са, че страната може да си достави по-големи количества от други страни - германският канцлер се срещна в началото на мандата си с представители на възможни нови доставчици на газ. И може би вече има някое обещание, пише "Фокус".

Но и Путин знае, че Германия получава 51% от газа, който потребява, от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
мyxльо ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 2 години
скъпи ми ***, пожелавам да избучете 10 провода към Китай, така като си вземат земята обранто, няма да е нужно те го строят! До колкото за договорите... някой да е обвинил пияниците, че не си изпълняват договорите... или реши да го споменеш ей така, за тежест на обичайните си глууупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
korn
преди 2 години
хахаха руските роби извикани по спешност да защитават руските газове интереси. Строени готови за бой, сега ще ни обеснят как без руския газ живота свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 2 години
То и Украйна така се "освободи" от руския газ. Сега го купува, но през 3-ти страни. Най-много да се случи същото и с Германия. Руснаците се готвят да увеличат значително присъствието си на LNG пазара, така че трудно ще останат без пазар за газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Малки ми глyпи, дори най-русофобско-побeснелите ЕС-чиновници признават, че Газпром си изпълнява стриктно договорите. Само ти и още няколко ментално ощетени от природата тук не го разбрахте. А "като дойде времето", Газпром ще е избичил още 2-3 газопровода към Китай, Пакистан, може и към Индия и Япония. И германците пак ще трябва да се надцакват с някой, дето е готов да плаща по 2 долара за метър газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 2 години
като дойде това време ще го мисли... сега е времето когато немските граждани и индустриалци питат, защо уж "надежния партньор" Русия ни прееебава? Въпреки че един друг немец с право е казъл че договорите с русия не струват и хартията на която са подписани... многократно доказан в историята факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 2 години
късия гном, как сам си го намества, бавно и на дълбоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Gerasim_Burgaski
преди 2 години
реване ще има от русофилски петоколон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Затваряй, взривявай и забравяй! Само демократични молекули американска газ! Въглища и уран йок! Перки и слънчаци евет!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Добре бе, шолц. САЩ може да ви достави газ, ама няма да е на 0.30? на метър, а на 2$ на метър... щото трябва да се надцаквате с китайците и японците. Как ще обясниш това на немските индустриалци? А на немските граждани, а Шолц? А когато след няколко години (и то не много) щатските залежи просто свършат или ако (най-вероятно) преди това САЩ спрат износа, за да има зя тях, какво правиш, шолц?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още