IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа получава рекордни количества втечнен газ

В последните дни през терминалите за втечнен газ на континента влизат по 400 млн. куб. метра на денонощие

13:22 | 20.01.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Европа получава рекордни количества втечнен газ, показват данните на Gas Infrastructure Europe, цитирани от ТАСС. В последните дни през терминалите за втечнен газ в Европа влизат по 400 млн. куб. метра на денонощие. Това е 2,5 пъти повече спрямо средните данни за януари през последните пет години.

От началото на годината Европа е получила 6,4 млрд. куб. метра, което е с 8,5% повече спрямо рекордните количества, отчетени през 2020 година. Спрямо периода 1-18 януари вносът на втечнен газ в Европа се увеличава с 38,5%. Междувременно "Газпром" съобщи, че износът на газ към основните пазари - Европа, Турция и Китай, намаляват с 41% до 5,4 млрд. куб. метра.

Данните на GIE показват още, че в газохранилищата в Европа в момента има към 50 млрд. куб. метра газ, което е с 16 млрд. куб. метра по-малко спрямо същия период на миналата година. Това означава, че средно съоръженията са запълнени до около 45% от капацитета си, което е с 26 процентни пункта по-малко спрямо данните за това време на годината през последните пет години.

Европа изпадна в енергийна криза заради липсата на достатъчно доставки на природен газ, което изпрати цените до рекордни нива. Газохранилищата също останаха полупразни преди началото на зимния сезон. В същото време обаче "Газпром", който е основен доставчик на тръбен газ в Европа не увеличава доставките и изпълнява само своите ангажименти по дългосрочните договори.

Компанията не предлага и допълнителни количества газ през своята електронна платформа, която се използваше активно в минали години.

Според данните на GIE, цитирани от ТАСС, от началото на януари от газохранилищата са добити 10,5 млрд. куб. метра, което е едно от най-големите количества от 2011 година насам. Така почти без газ за балансиране на потреблението остават Австрия, където газохранилищата са запълнени до едва 28% от капацитета им, Нидерландия (21%) и Словакия (38%).

В тежко положение в това отношение са още Германия (45%) и Франция (почти 46%).

Високите цени на природния газ в Европа пренасочиха и танкери с американски втечнен газ, предназначени по-рано за Азия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 2 години
идея си няма... чел го е в дума! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
И каква е връзката на Норвегия с втечнения газ?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
otgorata
преди 2 години
Смешници, вчера Норвегия официално предупреди ЕС да не разчита на нея ако спрат доставките на Газпром. Втечнен газ...егати вицът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още