IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с доставките се задълбочават - 564 кораба чакат пред пристанища

Средното закъснение на контейнеровозите по пътя им от Азия към Европа в момента е 16 дни, едва 22% от корабите стигат навреме до целта си

16:12 | 20.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските търговци на дребно и индустриалните клиенти, които очакваха да се сложи край на забавянията на доставките в световен мащаб след напрегнатите коледни празници, са разочаровани. Това става ясно и от глобално изследване на данните, което швейцарската спедиторска група Kuehne + Nagel (K+N) ще публикува ежедневно от днес под заглавието Global Disruption Indicator - „Глобален индикатор за смущенията“.

Данните, които бяха предоставени от Handelsblatt, все още говорят за напрегната ситуация по отношение на предлагането. Според статистиката в момента в пристанищата по света чакат дори повече контейнери, отколкото преди Коледа. „Ситуацията изобщо не се подобрява", обяснява членът на управителния съвет на K+N Ото Шахт, „въпреки че Коледа вече отмина".

За да определят действителния размер на закъсненията на доставките, анализаторите на K+N умножават броя на контейнерите, които се намират пред пристанищата, по съответното време за изчакване в дни. Днес тази стойност е нараснала до 11,56 милиона контейнерни дни, което е с 15% повече от седмицата преди Коледа. През обичайните години тази стойност винаги е била далеч под един милион, установява K+N.

„Времето за изчакване на контейнеровозите преди беше най-много един-два дни", съобщава експертът по морски превози Шахт. 

Онлайн спедиторът Flexport също предупреди в края на миналата седмица: „Наличният транспортен капацитет, както и контейнерите, остават през новата година критично недостатъчни в цяла Азия“. Цените на морските превози леко се повишиха в началото на януари и с оглед на пиковия сезон преди Китайската нова година се очаква по-нататъшно увеличение на цените.

И все пак експерти по корабоплаване, като шефът на Hapag-Lloyd Ролф Хабен Янсен, още в края на ноември миналата година прогнозираха, че от февруари 2022 г. затрудненията с морския транспорт ще започнат да се решават. Сега обаче изглежда, че това е бил прибързан оптимизъм. По данни на K+N от наличните 25 милиона контейнера в света 2,4 милиона са блокирани в задръствания по пристанищата, а от общо 5700 кораба 564 в момента са извън пристанищата.

Причините са в САЩ

В сравнение с миналата година обаче, когато първо блокадата на Суецкия канал, а след това и свързаните с коронавируса затваряния на китайските пристанища Янтян и Нинбо доведоха до забавяне на обработката на корабите, причините днес са различни. „80% от претоварването в момента се дължат на САЩ", отбелязва анализаторът на K+N Катрин Волф. 

Според доклада значителни затруднения при обработката има на Източното крайбрежие в Ню Йорк и Савана, а на Западното крайбрежие ситуацията е още по-опустошителна в Сиатъл и Лонг Бийч/Лос Анджелис. Според системата за проследяване Seaexplorer най-малко 90 кораба чакат разрешение за акостиране край бреговете на Южна Калифорния.

Някои товарни кораби са разположени дори в морските зони край Мексико. По екологични съображения правителството на САЩ е наредило корабите да се намират възможно най-далеч от пристанищните градове. Най-яркият пример в момента е контейнеровоз на швейцарската корабна компания MSC. От 27 декември насам корабът се намира край бреговете на Баха Калифорния, на един ден път от Лос Анджелис.

Многобройните случаи на коронавирус в пристанищата на САЩ са само една от многото причини, които причиняват блокажите. Инфраструктурата на пристанищата на много места се счита за остаряла, а автономните контейнеровози като тези в Ротердам или Хамбург-Алтенвердер са рядкост за повечето пристанища на САЩ. През последните месеци стачките в пристанищата на страната усложниха още повече ситуацията.

Вълната от закъснения продължава да залива Европа

САЩ са още по-засегнати и от липсата на шофьори на камиони. И тъй като стоманените контейнери не могат да напускат зоната на пристанището, там отново и отново се появяват задръствания. А по този начин корабите не могат да разтоварват стоките си.

Последиците обаче в никакъв случай не се ограничават само до Северна Америка. Тъй като стоманените кутии са в морско задръстване, транспортният бранш в Европа изпитва дефицит за контейнерите. „Това на свой ред нарушава и графиците в Ротердам, Антверпен или Хамбург“, съобщава членът на борда на K+N Шахт.

През миналата седмица доставчикът на логистични услуги Flexport изчисли до каква степен това продължава да влияе на европейската икономика. Според него средното закъснение на контейнеровозите по пътя им от Азия към Европа в момента е 16 дни. Онлайн доставчикът установи, че само 22% от корабите са пристигнали навреме до местоназначението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още