IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да свият балансите си по-агресивно

Поставянето на по-голям акцент върху количественото затягане би било знак за тяхната независимост

10:59 | 25.01.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централните банки не се колебаят да разширят балансите си, когато удари криза. Те също така не трябва да се колебаят и да ги намалят по време на възстановяване - особено когато инфлацията е висока, пише за Financial Times Кристин Форбс, професор по международна икономика от Масачузетския технологичен институт и бивш член на комисията по монетарна политика на Английската централна банка.

В миналото стандартната практика на централните банки беше да изчакат възстановяването да се засили, след което да се прекратят всякакви програми за покупка на активи, след това да повишат лихвените проценти на няколко пъти и едва тогава, ако възстановяването все още е в ход и инфлацията се приближава до целта, обмисляха количествено затягане.

САЩ бяха единствената страна, която изпълни тези критерии по време на последното възстановяване - но едва две години след първото покачване на лихвите - и дори бяха освободени само около 750 милиарда долара активи от 3,6-те трилиона, закупени след 2006 г.

Този подход може да имаше смисъл, когато инфлацията бе ниска, а пазарът на труда бавно се възстановяваше. Ако е необходимо само скромно затягане, централните банки трябва да дадат приоритет на инструмента, който хората разбират и който може да бъде по-добре калибриран. И в ерата на много ниски лихвени проценти имаше смисъл да се съсредоточим върху повишаването на лихвите.

Но този път е различно. Има няколко причини, поради които количественото затягане трябва да бъде приоритет днес. Моят фокус тук е върху САЩ, въпреки че много от аргументите се отнасят за други страни, като Канада, Обединеното кралство, Нова Зеландия и Австралия.

Първо, с инфлация доста над целта, до голяма степен затворена разлика между действителния и потенциалния брутен вътрешен продукт, и при положение, че растежът над тенденцията вероятно ще продължи, Федералният резерв ще трябва да затегне доста паричната политика. За разлика от последното възстановяване, ще има място за затягане с повече от един инструмент. Количественото затягане не трябва да пречи на лихвените проценти да бъдат повишени няколко пъти.

Второ, постигането на част от необходимото затягане чрез баланса може да позволи на Фед да повишава лихвените проценти по-постепенно. Това ще даде на уязвимите сегменти от икономиката повече време за подготовка.

Преди година очакванията на пазара бяха, че първото покачване на лихвите ще се случи през април 2024 г. Сега пазарите предвиждат поне три повишения през 2022 г. И ако инфлацията продължи да надвишава очакванията, може да се наложи още затягане.

Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Нещо банките да не са решили да броят пилците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 5
mick
преди 2 години
Що да свиват балансите? Ааа да, колкото пак да ограбят развиващите се държави взели някакви мизерни кредити на малки лихви, които изведнъж ще станат на порядък по-високи поне. После пак ще пуснат печатницата даже по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 2 години
когато започне затягането и вдигането на лихвите, ще се види кой е плувал без бански...все пак, не е хубаво да се плува без бански, нали ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 2 години
кефите пичове... за няма и 5 коментара изместихте темата. От очевидния факт как финансовите институции грабят хората, вие го извъртехте... на вие сте си виновни, че не живеете според чергата си! :):):) ... ама те всеки ден режат от тая черга бе, мейн !... стана малка като салфетка, на пръстите на единия крак стоиме! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Категорично не .Всеки си прави сметката ,има много хора които нямат дългове ,живота им е минал без дългове и така са го устроили че нямат такива или те са незначителни като обем и тежест .Това кой ,какво има си е негова работа .Да поемаш кредити като гъба без да си правиш сметките не е признак на финансова култура ,а е признак на липса на всякаква такава и огромни дози невежество .Ако някой е свикнал да живее без сметка в живота си ,останалите около него не са длъжни да му я поемат ,така както и той не поема разходите и сметките на хората които спестяват и живеят спрямо възможностите си ,с по -малки дългове или липса на такива .Многократно през последните години имаше предупреждения да не се взимат кредити над възможностите ,така че това ясно беше комуникирано към населението .Да искаш някой да ти плаща масрафите на жаргон казано е нагло и граничещо с безумие в случай ,имаше и мораториуми и отсрочки заради ковид ситуацията така че дойде време да си платите и са глупостта и за това че с кредитите си вдигнахте до небето цените на жилищата .Сега просто ще си плащате ,и ще плащате ,да сте си правили сметките навреме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
A защо са теглили кредити на първо място? Защо не живеят "според чергата" си? Аз съм против опростяването на кредити. Какъв е урокът от това? Че като се ocepеш, държавата ще ти изтрие зaдникa? Това, че живееш от заплата, до заплата, защото изплащаш и ипотечен, говори най-вероятно, че не би трябвало да имаш собствено жилище, не и на тоя етап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 11
qwer
преди 2 години
Отговорността за дълговете и погасяването им трябва да бъде разпределена между всички, да има социална отговорност. Истина е, че много народ има по няколко кредита, после ги консолидира, после взема още странични кредити, после пак ги консолидира, и така. Което говори за повишаване на финансовата култура на населението у нас. Затова е редно държавата да се намеси и да опрости част от кредитите, за да може народа да си поее въздух и да може да обслужва и погасява остатъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да са мислили, когато са взимали кредитите. Аз НЕ желая с моите пари / покупателна способност да се финансират кредитите на някой си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 2 години
нали това е целта на задачата ... активите да се концентрират, като ви се вземе това което имате и да бачкате! ... че иначе изглеждате немотивирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 2 години
Вечен рай за длъжника не съществува .Лихвите трябва да бъдат вдигнати,а отговорността за обема на дълговете е на длъжниците ,не на нас които сме потърпевши от тези ниски лихви.От ниските лихви страда цялата икономика ,за да бъдем точни все пак ,нали така ?Тоя народ дето го цитираш защо ходи да тегли като обезумял ипотеки и по два три кредита ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още