IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ стигнаха 4-месечен връх

Това е потенциален сигнал, че омикрон щамът е повлиял на заетостта в страната през зимата

16:43 | 20.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ неочаквано е нараснал през миналата седмица, достигайки четиримесечен връх, съобщи CNBC. Това е потенциален сигнал, че омикрон щамът е повлиял на заетостта в страната през зимата.

Подадените за пръв път заявления в седмицата до 15 януари са били 286 хил. броя, което е значително над прогнозирания от Dow Jones ръст от 225 хил. броя. За сравнение, предходната седмица увеличението е било в размер на 231 хил. броя.

Повишението е най-високото, считано от седмицата от 16 октомври 2021 г. и отбелязва обръщане на тенденцията, след като само преди няколко седмици броят на молбите достигна 52-годишно дъно.

Броят на продължаващите заявления за държавни помощи обаче се увеличава с 84 хил. до 1,64 млн. Същевременно четириседмичният среден измерител, който показва седмичната волатилност, е намалял с 55 250 броя до 1,664 млн. броя – това е най-ниското ниво от седмицата до 27 април 2019 г.

Общият брой на хората, получаващи компенсации по различни програми за безработица, е нараснал със 180 114 души до 2,13 млн. души, според данните до 1 януари.

Броят на молбите се смята за водещ измерител на заетостта в страната. Нивото на безработица се е свило до 3,9% след рекордна година на повишение. Въпреки това безработицата е с 2,9 млн. души под нивата от февруари 2020 г. - месец преди избухването на пандемията от коронавирус.

Същото се отнася и за участието на работната ръка на трудовия пазар, което остава под предпандемичните нива – към момента то се равнява на 61,9%, което е с 1,5 процентни пункта под нивата преди здравната криза. Освен това работната ръка се е свила с близо 2,3 млн. души през периода.

Друг доклад с икономически данни от четвъртък показа, че активността в промишлеността във Филаделфия се е увеличила с повече от очакваното.

Фед във Филаделфия регистрира резултат от 23,2 пункта, който показва разликата между компаниите, отчели разширение и свиване. Очакванията бяха за резултат от 18,5 пункта. Едва 16% от анкетираните компании очакват свиване на активността.

Индексът на заетостта е спаднал с 19 пункта до 38,4 пункта, но все пак отразява очаквания за ръст в показателя.

Инфлацията обаче продължава да е проблем. Индексът, измерващ бъдещото развитие на цените, се е покачил с 23 пункта до 76,4 пункта, което е най-високото ниво от август 1988 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още