IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: До няколко месеца ще видим цена на петрола от 100 долара за барел

В краткосрочен план светът може само да седи и да наблюдава как цените на петрола растат, коментира Борис Петров

19:30 | 20.01.22 г. 5
Анализатор: До няколко месеца ще видим цена на петрола от 100 долара за барел

Липсата на предлагане, което да догони търсенето, е основна причина за близки до седемгодишния рекорд цени на петрола. Експертът очаква, че в дългосрочен план проблемите само ще се увеличават заради ограничените инвестиции в проучването и разработването на нови находища.

Петров потвърди, че заради Парижкото споразумение и прехода към зелена енергия петролните компании не смеят да инвестират, за да покрият търсенето.

По думите му към момента не се вижда откъде ще дойдат тези инвестиции. ОПЕК и Русия могат да увеличат инвестициите, но техният капацитет е ограничен и по последни данни даже не могат да изпълняват квотите от споразумението си и остават все по-далеч от поставените си цели, допълни той.

Борис Петров посочи, че цени от 100 долара за барел ще дойдат по-бързо от прогнозите, че това ще се случи през третото тримесечие. Той е убеден, че ръстът няма да спре до това ниво, защото няма достатъчно свободен капацитет за производство, който да го успокои.

Експертът е категоричен, че цената над 100 долара за барел ще се появи до няколко месеца и предупреди, че няма достатъчно опции тя да се върне обратно.

"Световното търсене ще надхвърли дори свободния капацитет, който реално е единственото решение при недостиг на пазара", смята Петров. "При ОПЕК той е надут – Саудитска Арабия спекулира със своя капацитет за производство над 12 милиона барела дневно, но никога не го е реализирала и дори трудно поддържа 10 милиона барела за дълъг период от време. Освен там, свободен капацитет може да има единствено в ОАЕ и Ирак. Русия ще изчерпи своя още през следващия месец."

Той отбеляза, че проблемът се задълбочава много по-бързо от очакваното. 14 от 18-те страни в ОПЕК не успяват да изпълнят квотите си, а през последната година са ги изпълнили само през три месеца.

"Петролният пазар е много близо до абсолютна безизходица – търсенето расте, а няма откъде да дойде предлагане... В краткосрочен план светът може само да седи и да наблюдава как цените на петрола растат", коментира експертът. Той е на мнение, че незабавните инвестиции в петрол и газ са единственото дългосрочно решение за излизане от ситуацията, но предупреди, че това няма да има краткосрочен ефект.

„В САЩ президентът Джо Байдън обвинява външни фактори за високите цени, вместо да разхлаби регулациите върху петролните компании за търсене и добив“, каза още Петров и добави, че шистовото производство в САЩ и очакваните увеличени добиви в Бразилия и Канада не са решение, а само биха забавили неизбежното. 

Има ли рецепта за справяне с перфектната буря – намаляващи запаси, свиване на свободния капацитет и нарастващо търсене на петрол? Как реагират големите инвеститори на вълненията на петролния пазар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Какъв Ростов, какви 5 лева.?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
alex8712
преди 2 години
Аха, само че са руски такива - както призна съдът в Ростов на Дон преди време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Наемници и "инструктори" там в момента има хиляди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
никой няма да влиза , щот ше яде "Циркона" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
И 10 000$, ако войски на НАТО влезат в Украйна.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още