IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът се завърна на борсите в Европа въпреки сянката на инфлацията

Цената на акциите на Deliveroo нарасна с 1,4%, след като компанията отчете 70-процентен скок в стойността на поръчките през 2021 г.

19:36 | 20.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Повечето от основните европейски борсови индекси завършиха редовната сесия на зелена територия, тъй като тревогата сред инвеститорите относно ускоряващата се инфлация постепенно отшумява, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 нарасна с 0,51% до 483,35 пункта.

Германският индекс DAX отчете ръст от 102,61 пункта, или 0,65%, до 15 912,33 пункта.

Френският показател CAC напредна с 0,3% до 7194,16 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 0,06% до 7585,01 пункта.

В сряда управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви, че инфлацията може да се окаже по-устойчива от очакваното поради действието на редица фактори. Като причина той посочи поскъпващите енергийни стоки и сигналите, че увеличаващите се искания за по-високи заплати допринасят за ускоряването на инфлацията. Данните от официалната статистика, публикувани в сряда, показаха, че ръстът на цените във Великобритания е достигнал 30-годишен връх през декември. Такава е и ситуацията в редица други страни, където инфлацията достигна най-високите си равнища от десетилетия насам.

европейски европейски

Данните на Евростат за инфлацията показаха, че през декември покачването на цените в Европейския съюз (ЕС) се е ускорило до 5,3% спрямо 5,2% през ноември. Що се отнася до еврозоната, годишната инфлация се е ускорила до 5% през декември спрямо 4,9 на сто през ноември миналата година. За сравнение – през същия период на 2020 г. инфлацията е била -0,3%.

Инвеститорите обърнаха данни и на броя на заявленията за безработица в САЩ. Подадените за пръв път заявления в седмицата до 15 януари са били 286 хил. броя, което е значително над прогнозирания от Dow Jones ръст от 225 хил. броя. За сравнение, предходната седмица увеличението е било в размер на 231 хил. броя.

При индивидуалните акции, книжата на швейцарската компания за онлайн продажби на лекарства Zur Rose Group поскъпнаха с 5,4% след силния ѝ отчет. Цената на акциите на британската фирма за доставка на храна Deliveroo нарасна с 1,4%, след като компанията отчете 70-процентен скок в стойността на поръчките през 2021 г.

Книжата на френската Soitec поевтиняха с 18,2%,с което компанията се озова на дъното на Stoxx 600, след като обяви, че мениджърът в Atos Пиер Барнабе ще наследи напускащия изпълнителен директор Пол Будре.

Междувременно акциите на холандската инвестиционна компания Prosus отчетоха ценови ръст от 6,5%, след като Goldman Sachs отново повиши насоките си за книжата на “купувай”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още