IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се срина под 40 хил. долара до най-ниското ниво от пет месеца

Криптовалутите са загубили стойност от около 1 трлн. долара от своя пик през ноември

09:49 | 21.01.22 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на криптовалутите регистрираха резки понижения в петък, при което биткойнът поевтиня до най-ниското си ниво от над пет месеца, предаде Bloomberg.

Стойността на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се понижи със 7,4% до 38 261 долара, а тази на втората - етера, падна под 3 хил. долара. Според данните на CoinMarketCap цифровите токени като цяло са загубили стойност от около 1 трлн. долара от своя пик през ноември.

"Биткойнът и по-широкият криптопазар остават обект на капризите на макропроменливите“, пишат в бележка стратезите на Fundstrat Digital Asset Research Шон Фарел и Уил МакЕвой.

Виртуалните монети станаха емблематични с отстъплението при спекулативните инвестиции, предизвикано от перспективата за по-строга парична политика в САЩ. Напоследък биткойнът следи колебанията на цените на технологичните акции, които се озоваха под натиск, като Nasdaq 100 се срина в корекция в четвъртък.

Други криптовалути като бинанс койн, кардано и солана също загубиха от стойността си.

Технически модел, базиран на индикатор за импулс, известен като седмичен индекс на относителната сила, сочи възможност сривът на биткойна да се дължи на пауза за почивка. В петък индикаторът поевтиня до стойности, които в миналото са били характерни за достигане на дъно при разпродажбите на биткойн.

Биткойнът поскъпва през последните няколко години отчасти поради противоречиви сценарии за институционалния му прием и евентуалната му роля като защита на инвестиционните портфейли от рискове. Неговите движения в нестабилни периоди за глобалните пазари подкопаха някои от тези твърдения.

Цената на биткойна е нараснала повече от четири пъти през последните две години, но е с около 30 хил. долара по-малко от рекордния връх от почти 69 хил. долара през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Аз например нов ли съм, стар ли съм?Ми ако някой нов миналата година е купил през юни на 29к от някой стар, и е продал през ноември част от тях на 64к тва как го водим?И как да се води пирамида,като пирамидата разчита на издаването на все повече дялове, с които да финансира дивидентите на новите включили се, а тука е обратното-новите дялове прогресивно намаляват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Когато нещо не се ползва за нищо, тоест няма значимо проложение, нито генерира приход и печалба, а цената му зависи само от новопривлечените шарани,то името на това нещо е само едно - пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я, "немския" служител на Алди явно са го повишили и кара бус Мерцедес. Устат, но необразован, дрънкащ глупости, в които само хора на много ниско ниво вярват. Шиткойните НИКОГА няма да са истински пари, защото никоя нормална държава няма да го позволи. Тоест, щом бизнеса не ги ползва, остава на групичка сектанти да си ги разменят, както едно време се разменяха картинки от дъвки Турбо. А защо никоя нормална държава няма да го позволи, не ми се обяснява на неграмотни хора толкова дълго. Шиткойните са нещо, което се ползва за нищо. Стор оф валю...смях, няма как спекула с надеждите на една специфична група да има валю. Нула фундамент, освен надеждите на споменатата група. А Виза и тн. просто правят печалба, защо да изпускат. Фактът е, че НИЩО не се купува или продава с шиткойни официално и никога няма да се случи. А относно "бързите" преводи - първо превеждаш пари от банка към шиткойн борса, после купуваш шиткойни с риска от спад на цената и от това леко да ти ги откраднат, после превеждаш, а от другата страна отново същата операция. И това било "бързо" . Ще има опулени лица и зяпнали от почуда усти, а едни хора ще се подсмихват доволно, но така е в живота .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
че то е точно така... новите, плащат дивидент на старите, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Много общи приказки говориш, френд.Много по- рисковано е да държиш 20 000 койна, отколкото 5 например,които можеш да ликвидираш за секунди.Ай обясни ми как точно пълниш гушите на тези 5%?Нали държат биткойни?Очевидно наистина си мислиш,че това е пирамида, в която с вноските от новите се плащат дивидентите на старите участници?Толкова си далеч от истината ,че и телескопа Хъбъл да използваш, няма да я видиш.Тук дивиденти няма, френд, никой не събира и преразпределя някви суми, всичко е търсене и предлагане ,а това,че има толкова много ходл-ъри( апропо, 5% от играчите при около 100 млн притежатели си е солидна цифра) с толкова много дълги позиции, някои от които не са продавали от доста години , си е абсолютен плюс и доказателство за устойчивостта на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Като те чета,доста оскъдна представа си имаш, и то основана на пожелателно мислене(т.е. какво ти се иска да е) и какво си чул или прочел тук там.Не инвестирам в неизвестни монети.При тях наистина има множество схеми.Държа само биткойн и етереумЗа количества от порядъка на седем осем биткойна и двайсетина етереума разликата между кеш и койн изобщо не е от небето до земята.На практика разлика няма.. Количествата , с които аз разполагам, са една колосална нула в световната търговия( която е в размер на няколко десетки милиарда $ за двете монети в денонощие) и са напълно ликвидни в рамките на двайсетина секунди.Таксите в Cojnbase,където ми е активният акаунт са за сделки от моя мащаб в рамките на 1.2-1.5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 4
Геро от Германия
преди 2 години
Не карам ламбо, карам мерцедес. Прав си приятелю! Тъжните и нещастни хора имат нужда от подкрепа и не е редно да се подиграва човек на болни хора. Ти си велик, умен, успял с най-верни представи за света! Макар и с противоречащи си изказвания, че не съм бил,, немец" пък след това метла в Алди съм хващал. Ама, хайде да не издребняваме като виждам, че се чувстваш зле. Има лекарства, антидепресанти, примерно SRI, може да ти бъде помогнато - не губи надежда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я, немската мишка църкала пак??! Много е бясна, щото си е вложила последните стотинки в пирамидата и вече и тя предусеща края. А точно вече се виждаше с Ламбото...стискайки метлата в Алди. Евтиното човече дали вече се разкри в реалния живот или само за другите пита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 6
Геро от Германия
преди 2 години
И после аз съм бил говорил с лозунги и общи приказки. Комплекса.рче, айде покажи се в реалния живот да те видим какъв си мъж бе! Импотентен п.еда.л. Другите потребители имат наченки на разум за разлика от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още