IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на петрола губи инерция след охлаждане на пазара*

Данните за ръста в щатските резерви на "черно злато" охладиха настроенията сред инвеститорите

10:24 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола отбелязва спадове в петък, след като силният подем на пазара загуби инерция, пише Bloomberg. По-рано през седмицата цената на „черното злато“ достигна седемгодишен връх, а бичите настроения на пазара бяха успокоени от данните за ръста в щатските резерви.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 1,44%, или 1,23 долара, до 84,34 долара за барел. Цената на европейския сорт Брент се понижава с 1,22%, или 1,08 долара, до 87,29 долара за барел.

лю лю

Източник: Bloomberg

Данните за първото увеличение на американските резерви на петрол от осем седмици насам допринесоха за мечите настроения на борсата, заедно с изявления от Белия дом, че ще започне да работи за по-бързо освобождаване на резерви от инвентара си.

"Бяхме свидетели на няколко добри ръста тази седмица, но не е изненадващо, че виждаме и лек спад“, каза старши суровинният стратег за Австралия и Нова Зеландия в Banking Group Ltd. Даниел Хайнес. „Перспективите обаче все още са оптимистични, нищо не се е променило значително“, допълни експертът.

Международната агенция по енергетика съобщи, че петролният пазар изглежда по-затегнат, отколкото се предполагаше, на фона на търсенето, което остана устойчиво въпреки ръста на новозаразените с коронавирус поради бързо разпространяващия се омикрон вариант. Двете американски банки Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. прогнозират завръщане на цени от 100 долара за барел по-късно тази година, въпреки че Citigroup Inc. предупреди, че приддържането към бичи възгледи може да е опасно след това тримесечие.

Според Citigroup световният пазар на петрол ще премине към пазарна структура на излишък през следващите седем тримесечия, като търсенето ще намалее или ще остане на същите равнища през второто тримесечие. Неочакваните прекъсвания на доставките са намалели, казват още от банката.

Възходът на петролния пазар е предизвикателство за държавите и за централните банки, докато те се опитват да овладеят инфлацията и да подкрепят икономическия растеж.

От администрацията на американския президент Джо Байдън обновиха ангажимента си да се справят с по-високите цени, въпреки че вариантите това да се случи са ограничени.

Американските петролни запаси са се увеличили с 515 хил. миналата седмица по данни на Администрацията за енергийна информация. Запасите от бензин са нараснали с 5,87 млн. барела спрямо прогнозите са 2,5 млн. барела ръст.

*Към 9:36 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още