IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска силите на НАТО да се оттеглят от България и Румъния

Руското външно министерство потвърди, че иска правно обвързващи гаранции алиансът да се завърне към границите си от 1997 г.

11:35 | 21.01.22 г. 44
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гаранциите за сигурност, които Русия търси от Запада, включват искания силите на НАТО да се оттеглят от България и Румъния, заяви руското външно министерство в петък, цитирано от Ройтерс.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проект на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумение за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на НАТО. Москва поиска правно обвързващи гаранции от алианса, че блокът ще спре разширяването си и ще се завърне към границите си от 1997 г.

На отговор на въпрос какво би означавало това за България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г., министерството заяви, че Русия иска всички военни части, оръжия и друга военна техника да бъдат оттеглени от тези страни.

Двете страни са членки на НАТО и техните собствени въоръжени сили са част от силите на алианса. В тях обаче присъстват и войски и средства на НАТО, която укрепи отбраната на източния си фланг сред руското анексиране на Крим и подкрепата за сепаратистите в Донбас през 2014 г.

През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не се считат за противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“, припомня ТАСС. През 1999 г. към НАТО се присъединиха Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. - България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. - Албания и Хърватия, през 2017 г. - Черна гора, а през 2020 г. - Северна Македония. В момента НАТО обединява 30 държави и продължава политиката на "отворени врати".

Условието е поставено на масата преди провеждането днес на решителна среща между американския държавен секретар Антъни Блинкен и руския му колега Сергей Лавров в Женева

В последните дни се усилват притесненията, че Русия може да нападне Украйна, макар прогнозите за мащаба и вида на този ход да варират. Тези притеснения бяха най-недвусмислено изразени досега от американския президент Джо Байдън, който каза, че очаква руският му колега Владимир Путин да предприеме офанзивни ходове. Думите му объркаха журналистите, които се опитваха да разберат дали той вярва, че САЩ и НАТО биха се намесили при навлизане на малък брой военни в Украйна, или ще реагират едва при мащабна инвазия. Коментарът на Байдън също така извади на показ различията в алианса по темата.

Коментарите на Байдън разгневиха и украинския президент Володимир Зеленски, който часове по-рано се бе срещнал с Блинкен. "Няма нахлуване от по-малък мащаб. Точно както няма по-незначителни жертви и по-малка скръб от загубата на любимите", каза Зеленски.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Ако не си спомняш, Чърчил и Сталин си разделят Европа на на една салфетка. България я подаряват на Сталин и той логично ни завзема и си прибира плячката. А ние не сме били неутрални.Били сме част от Оста по договор, снабдявали сме немската армия с храна, имало е български окупационни войски в Сърбия и Гърция. Даже сме обявили война на Сащ и Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 6
penman
преди 2 години
Колкото повече бази, толкова по-добре. Иначе ще сме пак *** на Расията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Абе, пишещите по-долу, наистина ли си вярвате, че при война с Русия, американци ще си жертват живота и ще се изправят срещу бай ви Мецан, за да ни защитят... НАС ??? Всъщност САЩ ни искат само като пушечно месо !!! Ние трябваше да запазим въоръжените си сили и да пазим неутралитет !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Кога ще пораснеш? 2500 войника заплаха ли са или само повод да се закачат? Ами те за караул на погребите и складовете само не стигат. Простено ти е, явно не си и няма да ходиш в казарма. Но това е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Не знам на коя дата(мисля на 05.06.1944г), ссср обяви война на неутрална България. А също по това време някъде обяви война и на Япония. С нас си без нас, все тая. Защо на Япония едва в краят на войната. Ами защото ги е шубе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 4
kmilchev
преди 2 години
В момента са 2500 военни в 4 бази. Искат да ги направят на 5000-5500 военни и мисля, че им отказахме.https://***.24chasa.bg/amp/10527585Но все пак това са решения, които изискват референдум и не трябва еднолично да се вземат. Още повече, че видяхме колко им пукаше на Нато за живота на 1-2милиона афганистанци, които не евакуираха и оставиха на талибаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 6
markov
преди 2 години
Абсолютно съм съгласен с вас. България трябва военно да е неутрална
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Кое е по-добре? 500, ама за всички или за едни 500, а за други 50 000?Щото май се оказва, че в България капитализма работи по много специфичен начин. Неочаквано добре за едни и също толкова неочаквано зле за много повече други. Хубаво е да си отговорим на тия неприятни капиталистически въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 7
markov
преди 2 години
Стига глупости .....кога Кремиъл те е нападал.....това че и в двете световни войни се присъединяваме на противоположната им страна и сами се поставяме в положение на война с тях не се бой. Та кога ни е нападнал когато сме били неутрални ??? Няма такъв случай ! Напротив има случай когато са ни помагали ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Къде в България виждаш струпани военни Сили??? Каква е численността им? С какви оръжия разполагат и в какви количества? .......Съжалявам вероятно си жена, но това което пишеш е нелепо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още