IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска силите на НАТО да се оттеглят от България и Румъния

Руското външно министерство потвърди, че иска правно обвързващи гаранции алиансът да се завърне към границите си от 1997 г.

11:35 | 21.01.22 г. 44
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гаранциите за сигурност, които Русия търси от Запада, включват искания силите на НАТО да се оттеглят от България и Румъния, заяви руското външно министерство в петък, цитирано от Ройтерс.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проект на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумение за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на НАТО. Москва поиска правно обвързващи гаранции от алианса, че блокът ще спре разширяването си и ще се завърне към границите си от 1997 г.

На отговор на въпрос какво би означавало това за България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г., министерството заяви, че Русия иска всички военни части, оръжия и друга военна техника да бъдат оттеглени от тези страни.

Двете страни са членки на НАТО и техните собствени въоръжени сили са част от силите на алианса. В тях обаче присъстват и войски и средства на НАТО, която укрепи отбраната на източния си фланг сред руското анексиране на Крим и подкрепата за сепаратистите в Донбас през 2014 г.

През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не се считат за противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“, припомня ТАСС. През 1999 г. към НАТО се присъединиха Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. - България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. - Албания и Хърватия, през 2017 г. - Черна гора, а през 2020 г. - Северна Македония. В момента НАТО обединява 30 държави и продължава политиката на "отворени врати".

Условието е поставено на масата преди провеждането днес на решителна среща между американския държавен секретар Антъни Блинкен и руския му колега Сергей Лавров в Женева

В последните дни се усилват притесненията, че Русия може да нападне Украйна, макар прогнозите за мащаба и вида на този ход да варират. Тези притеснения бяха най-недвусмислено изразени досега от американския президент Джо Байдън, който каза, че очаква руският му колега Владимир Путин да предприеме офанзивни ходове. Думите му объркаха журналистите, които се опитваха да разберат дали той вярва, че САЩ и НАТО биха се намесили при навлизане на малък брой военни в Украйна, или ще реагират едва при мащабна инвазия. Коментарът на Байдън също така извади на показ различията в алианса по темата.

Коментарите на Байдън разгневиха и украинския президент Володимир Зеленски, който часове по-рано се бе срещнал с Блинкен. "Няма нахлуване от по-малък мащаб. Точно както няма по-незначителни жертви и по-малка скръб от загубата на любимите", каза Зеленски.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
Проблемът на тази концепция с платноходките на нашия бряг е в това, че ако имаме само платноходки, със сигурност ще видим и военни кораби. Руски, естествено. Крайно време е да научите историята на Руската империя, СССР и днешна Русия, че това ваше невежество вече е нетърпимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Вярно че никой не носи вина за брътвежите на недоносиният в кремъл, но не е лошо да чуем мнението на нашето президентче по въпроса? Господин Радев, как мислите чий е крим, а България? Продължавате ли със този хермафродитизъм на страната не и предстои нищо добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 9
Maria Ivanova4
преди 2 години
Колкото по-малко военни сили са струпани в даден район, толкова е по-голяма гаранцията за сигурността. Подкрепям нашия бряг на Черно море да е зона свободна от военни формирования, да се виждат само платноходки, а не зловещи силуети на военни кораби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Светът не може да се съобразява с жаланита на единлуд. След като го наречеубиец, Байдън определи путин и като леконевменяем - каза че решенията на кремълскиятсатрап зависят от това, от коя страна на леглото е станал сутринта. Явно ще чакаме да си отиде, когато и да е и по какъвто и начин да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
melon
преди 2 години
Говори се за планът Голгота. Колко е вярно не знам, ама..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
cherney
преди 2 години
Неутрална може да бъде Швейцария, която граничи с държави-членки на НАТО. Или Австрия, например. Апропо, Финландия и Швеция ще са следващите държави, които ще станат член на НАТО. Без НАТО и ЕС България щеше да има 500 лева средна работна заплата и стандарт на живот като в Приднестровието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
markov
преди 2 години
Заплаха била щото предпочитала да сме неутрални ? Ми и аз искам да сме неутрални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 9
cherney
преди 2 години
Не знам какво точно трябва да се случи, за да разбере българското общество, че Русия е основна заплаха за националната ни сигурност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
kmilchev
преди 2 години
Доколкото си спомням имахме ракети СС-23 със среден обсег ама ги нарязахме за скрап по инициатива на Нато. Политнекоректен коментар ама това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
bertram
преди 2 години
Аз пък искам Лукойл да плати еднократно 10 милиарда лева в бюджета. А газпром да ни върне 10 милиарда лева за газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още