IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска силите на НАТО да се оттеглят от България и Румъния

Руското външно министерство потвърди, че иска правно обвързващи гаранции алиансът да се завърне към границите си от 1997 г.

11:35 | 21.01.22 г. 44
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гаранциите за сигурност, които Русия търси от Запада, включват искания силите на НАТО да се оттеглят от България и Румъния, заяви руското външно министерство в петък, цитирано от Ройтерс.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проект на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумение за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на НАТО. Москва поиска правно обвързващи гаранции от алианса, че блокът ще спре разширяването си и ще се завърне към границите си от 1997 г.

На отговор на въпрос какво би означавало това за България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г., министерството заяви, че Русия иска всички военни части, оръжия и друга военна техника да бъдат оттеглени от тези страни.

Двете страни са членки на НАТО и техните собствени въоръжени сили са част от силите на алианса. В тях обаче присъстват и войски и средства на НАТО, която укрепи отбраната на източния си фланг сред руското анексиране на Крим и подкрепата за сепаратистите в Донбас през 2014 г.

През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не се считат за противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“, припомня ТАСС. През 1999 г. към НАТО се присъединиха Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. - България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. - Албания и Хърватия, през 2017 г. - Черна гора, а през 2020 г. - Северна Македония. В момента НАТО обединява 30 държави и продължава политиката на "отворени врати".

Условието е поставено на масата преди провеждането днес на решителна среща между американския държавен секретар Антъни Блинкен и руския му колега Сергей Лавров в Женева

В последните дни се усилват притесненията, че Русия може да нападне Украйна, макар прогнозите за мащаба и вида на този ход да варират. Тези притеснения бяха най-недвусмислено изразени досега от американския президент Джо Байдън, който каза, че очаква руският му колега Владимир Путин да предприеме офанзивни ходове. Думите му объркаха журналистите, които се опитваха да разберат дали той вярва, че САЩ и НАТО биха се намесили при навлизане на малък брой военни в Украйна, или ще реагират едва при мащабна инвазия. Коментарът на Байдън също така извади на показ различията в алианса по темата.

Коментарите на Байдън разгневиха и украинския президент Володимир Зеленски, който часове по-рано се бе срещнал с Блинкен. "Няма нахлуване от по-малък мащаб. Точно както няма по-незначителни жертви и по-малка скръб от загубата на любимите", каза Зеленски.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 9
SS-23
преди 2 години
Това е откровенно НЕзачитане на волята и желанието на България и Румъния!Сиреч , бункера не счита тези две страни "за нищо" и тяхната свободна воля къде да членуват и с кого да се съюзяват!И ако до момента , въпреки всички обиди, унижения и кражба на история и писменност, бях неутрален по отношение на москала, то след такова незачитане съм вече твърдо против чебурашките и искам ракети и бази на НАТО във Варна и Бургас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
evlogi
преди 2 години
Кинефът нещо много взе да си позволява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
0pk
преди 2 години
И от Приебалтиките искат да се изнесе НАТО, ама много добре знаят, че няма как да стане тая работа. Играта тука ми се струва че е - поискай повече за да се съгласят на каквото ти трябва. :] По принцип, самото НАТО леко позагуби смисъл и сега си търсят враг за да им осмисля съществуването. Тез наще вместо да ни пазаят от тълпите мигранти, което на практика си е инвазия, те тръгнали да се ежат на Путин, който от години единствено отговаря на нашите провокации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 2 години
хахахахахаха, смешковци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още