IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще дадат писмени отговори на Русия по исканията ѝ за позициите на НАТО

Движение на руски военни сили през границата с Украйна би представлявало "подновено нашествие", коментира държавният секретар на САЩ

16:54 | 21.01.22 г. 11
<p>
	Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров (вдясно) по време на срещата им в Женева. <em>Снимка: EPA/Министерство на външните работи на Русия</em></p>

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров (вдясно) по време на срещата им в Женева. Снимка: EPA/Министерство на външните работи на Русия

САЩ са се съгласили да отговорят писмено на исканията на Русия относно позициите на НАТО в Европа през следващата седмица. Това обяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в петък след втория кръг от преговори за Украйна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за Украйна.

Руският външен министър определи двучасовата си дискусия с американския си колега като „конструктивна“ и „полезна“.

Той обаче отказа да характеризира обещанието на Вашингтон за писмен отговор като положителна стъпка, пише Euronews.com. „Не мога да кажа дали сме на прав път, или не. Ще видим, когато получим американските отговори“, посочи той.

Междувременно Блинкен коментира, че всяко движение на руски военни сили през границата с Украйна би представлявало "подновено нашествие", което ще бъде "посрещнато с бърз, сериозен и обединен отговор" от САЩ и техните съюзници, предава CNN.

„Казах му (на Лавров – б.ред.), че след консултациите, които ще проведем в следващите дни със съюзници и партньори, очакваме, че ще можем да споделим с Русия нашите опасения и идеи по-подробно и писмено следващата седмица. Съгласихме се на по-нататъшни дискусии след това“, коментира държавният секретар на САЩ след срещата си с Лавров.

И двете страни признаха, че не са очаквали пробив в предложенията за сигурност на Русия.

Срещата в Женева, Швейцария, се проведе като пореден опит за деескалация на кризата на украинската граница. Тя се провежда 11 дни след първата подобна среща, която не доведе до резултат.

Русия е струпала около 100 хил. войници и военна техника на границата с Украйна. Вашингтон обвинява Москва, че планира инвазия в Украйна, което Кремъл отрича. Вместо това Русия обвинява Запада в „провокации“ в Украйна заради доставките на оръжия в страната от британски военни транспортни средства през последните дни.

Русия иска обвързващи гаранции за сигурност, включително постоянна забрана на украинското членство в НАТО, към което се стреми Киев, и премахването на по-голямата част от военното присъствие на САЩ и съюзниците им в Източна Европа.

Вашингтон, Брюксел и НАТО отхвърлиха тези искания и предупредиха, че всяка атака срещу Украйна ще има скъпи последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Ако трябва ще им го напишем, може и да им го нарисуваме, щом не разбират- един голям среден за руските пиянки. Да си стоят в *** с мюсулманите от Казакстан, Таджикистан, Киргистан и *** и да не занимават белите хирстиянски народи с диващината си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още