IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси останаха на червена територия за трета поредна седмица

Книжата на Rio Tinto поевтиняха с над 2% и тласнаха надолу целия минен сектор

20:10 | 21.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси отбелязаха спад в петък и записаха трета поредна седмица на загуби, а сътресенията около затягането на паричната политика от централните банки и слабите икономически данни предизвикаха големи понижения на глобалните фондови пазари, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е надолу с 1,8%, а за седмицата спадът му е с 1,4%. Минният сектор се представи най-слабо в последния ден от работната седмица, като изгуби 3,3%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1,2% и завърши седмицата на ниво от 749413 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 1,94% до ниво от 15 603,88 пункта. Френският CAC 40 отписа 1,75% от стойността си до равнище от 7068,59 пункта.

Книжата на англо-австралийската минна компания Rio Tinto поевтиняха с 2,2% и тласнаха надолу целия сектор, след като Сърбия отне лицензите ѝ за проучвания за литий заради екологични съображения. Така страната навреди на амбицията на компанията да се превърне в най-големия доставчик на метала в Европа.

Сега инвеститорите са в очакване на заседанието на Федералния резерв в САЩ идната седмица за подробности относно намеренията му за справяне с ускоряващата се инфлация.

В същото време стана ясно, че ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са заявили на заседание миналия месец, че инфлацията може „с лекота“ да надвиши определената цел и централната банка трябва да запази вратата отворена за затягане на паричната политика.

Освен това цените на потребителските стоки в еврозоната са нараснали с рекорден темп през декември заради ръста на енергийните цени и блокираните вериги за доставка.

Към притесненията се прибавят и очакваните ходове на Английската централна банка, която според допитване на Ройтерс ще продължи с цикъла на затягане на политиката идния месец, тъй като нажежената инфлация надвишава значително целта ѝ.

Но в някакъв момент инвеститорите ще се завърнат на европейските пазари, след като пикът на инфлационния период отмине в края на първото или началото на второто тримесечие и икономическите данни се подобрят, прогнозира компанията Erlam.

Цената на акциите на Airbus се понижи с 2%, след като компанията отмени договор с Qatar Airways за 50 самолета A321neo, задълбочавайки спор за над 600 млн. долара с авиопревозвача от Персийския залив заради по-големите самолети А350.

Книжата на Siemens Energy поевтиняха с 16,6%, след като компанията понижи прогнозите за резултатите си, след като подразделението ѝ за вятърна енергия Siemens Gamesa предупреди за продължителни проблеми с веригите за доставка, възобновявайки натиска върху германската компания да поеме пълен контрол върху подразделението.

Цената на акциите на Siemens Gamesa се понижи с 14% и тя се присъедини към Siemens Energy като двете най-слабо представили се компании в Stoxx 600.

Притесненията за нарушаването на веригите за доставка доведоха до спад на автомобилния сектор в Европа тази седмица с 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
https://w-w-w.dohod.ru/ik/analytics/stockmap/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Чудя се - доколко информацията, която подавате като движение на пазарите, е обективна? Защото за руския пазар давате спад от 3.28% - а ето ги реалните данни:https://***.dohod.ru/ik/analytics/stockmap/Само 9 позиции имат спад по-голям от тази стойност, а 33 имат или ръст (вкл. Газпром) или по-малък спад (вкл. СБЕР), а тия две компании са с най-голяма тежест в. И цял ден пазарът бе гд такъв.Защо манипулирате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още