IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО отхвърли искането на Русия да се изтегли от България и Румъния

Все още няма решение за разполагане на нови сили на алианса у нас, заяви премиерът Кирил Петков

23:14 | 21.01.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

НАТО отхвърли в петък искането на Русия да изтегли войските си от България и Румъния, предават световните агенции.

„НАТО няма да се откаже от способността си да се защитаваме и отбраняваме взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на алианса“, заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску в комюнике в реакция на изявлението на руския външен министър Сергей Лавров.

В комюнике в петък Лавров заяви, че руските предложения за уреждане на сигурността в Европа са „за изтегляне за чуждестранните войски, оборудване и оръжия, както и за други стъпки, целящи възстановяването на конфигурацията от 1997 г. на тези страни, които не бяха членки на НАТО по онова време и които включват България и Румъния“.

Лунджеску заяви, че военният блок не може да приеме руските искания, защото те се основават на „идеята за сфери на влияние в Европа“ и „ще създадат първа и втора класа страни членки на НАТО“.

Тя допълни, че НАТО ще реагира на всякакво влошаване на обстановката в областта на сигурността и ще продължи да „оценява нуждата от засилване на източната част от алианса ни“.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен и руският му колега Сергей Лавров се срещнаха в петък в Женева, за да продължат разговорите по два проектодоговора, които Москва връчи на САЩ и НАТО миналия месец. Преговорите миналата седмица завършиха без напредък.

На заседанието на съвета НАТО-Русия на 12 януари военният алианс вече отхвърли искането на Русия да прекрати процеса си по разширяване и да изтегли силите си от източните краища на НАТО. Той призова Москва да прекрати заплашителната реторика и струпването на войски в и около Украйна.

По-рано днес премиерът Кирил Петков съобщи в рамките на парламентарния контрол, че още няма решение за разполагане на нови сили на алианса у нас. Петков заяви това в отговор на въпрос на ГЕРБ относно информацията за планирано изпращане на испански изтребители в България, с които да се охранява въздушното пространство на Черноморския регион:

„Тези решения се взимат от Министерски съвет. Това е по Конституция и в този момент още нямаме такова решение на Министерски съвет, но в момента, щом го имаме, веднага ще ви уведомя", заяви премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Напълно логично.При положение,че и двете страни са членки на НАТО, не ми е ясно въобще какво означава това НАТО да се оттегли от България и Румъния?Еми те самите въоръжени сили на тези две страни са и въоръжени сили на НАТО.Рубашките пак си ги плямпат,за да може после да кажат,ама то ние искахме да преговаряме,ама западняците ни отрязоха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още