IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин Райков: Искането на Русия за изтеглянето на НАТО от България е неприемливо

България не е второ качество член и каквито и рискове да има страната ни ще отстоява своята евро-атлантическа идентичност, посочва посланикът ни във Великобритания

14:20 | 22.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Искането на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния е неприемливо, заяви посланикът ни във Великобритания Н. Пр. Марин Райков в интервю за BBC.

"Страната ни е член на НАТО от 2004 година и сме стабилна част от източния фланг на НАТО", подчерта българският дипломат. 

Според него това искане, провокирано от ескалацията в момента, е посегателство върху суверенното право на България да гарантира своята национална сигурност.

Марин Райков припомни, че българските въоръжени сили са част от въоръжените сили на НАТО и настояването войските на Алианса да напуснат България не може да стои като въпрос.

Попитан дали има риск за страната ни, която зависи от вноса на руския газ, посланик Райков отвърна, че сме взели мерки за "организиране на националната отбрана в координация с нашите партньори".

Той подчерта, че България не е второ качество член и каквито и рискове да има страната ни ще отстоява своята евро-атлантическа идентичност.

По-рано в събота премиерът Кирил Петков заяви, че е нужно конструктивно и партньорско отношение към всички наши партньори в НАТО.

"Наблягаме всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от ситуацията. Няма две категории членки на НАТО - всички сме равнопоставени, дискусии от типа - едните трябва да правят едно, други друго, са грешни", изтъкна Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
АниЛондон
преди 1 година
Посолството се тресе от корупция по всички канали - г-н Райков не се срамува да препоръчва на страницата на посолството шарлатани преводачи които губят парите на невинни потребители с некопетентността и наглостта си. Няма елементарна грижа за потребителя и оплакванията остават без отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
за местенце в Белене мислиш ли ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Интересът на България е да е член на ЕС и НАТО. Набийте си го в празните петолъчести кратуни. Напълно адекватен коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
"Марин Райков: Искането на Русия за изтеглянето на НАТО от България е неприемливо".Време е Марин Райков да бъде заменен с адекватен служител на интересите на БЪЛГАРИЯ и, междувременно, да се въздържа о ти откровени глупости. Аман от слагачи и предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още