IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО ще използва гръцки бази при конфликт в Украйна

В базите в Крит и Александруполис се струпва военна техника

14:40 | 23.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Военни бази в Гърция ще се използват за евентуална реакция на НАТО при напрежение между Русия и Украйна, съобщават  гръцките медии, като се позовават на информация от Вашингтон.

На базите в Крит и Александруполис се струпва военна техника, съобщава БНР.

При евентуална военна намеса на Русия в Украйна американските военни сили ще използват военната база Суда до остров Крит, както и пристанище  Александруполис. Това заяви в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“ директор на Института по международна политика Майк Карпендер.

Вашингтон финансира с 53 милиона долара за модернизацията на базата на остров Крит. Изградена е база за подводници и фрегати, както и хранилища за гориво на самолети.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред американски медии, че пристанище Александруполис е „естествена входна точка за войските на САЩ и НАТО в региона на Източна Европа“. Парламентът в Атина с мнозинство ратифицира договора за военно сътрудничество със САЩ за следващите пет години.

В последните два  месеца се извършва мащабна операция по прехвърляне на американска военна техника в Александруполис, съобщава вестник "Ризоспастис". Хеликоптери и танкове се струпват на пристанището, допълва информацията „Катимерини“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Значи при военен конфликт в Украйна, ще бъдат бомбардирани цели в Крит и Александруполис. Чудя се колко ли ще скочат застраховките за недвижимите имоти там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Tова е върхът на празноглаещината и наглостта, пPoccия нападна Украйна и окупира територия, сега е струпала нови войски за ново нападение, но според местните копейници ...пак алкохолиците не били виновни, тях ги били провокирали... Нагли копейничести цъppвyланковци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
А какво ше направи нато ако няма конфликт ...щото е ясно че Русия не се връзва на провокации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина! Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още