IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен: Рано е за санкции срещу Русия заради Украйна

Целта на санкциите е да възпират руската агресия, ако бъдат задействани сега, ще изгубим възпиращия ефект, заяви американският държавен секретар

18:23 | 23.01.22 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отхвърли натиска за непосредствено налагане на санкции на Русия заради струпването на войски около Украйна, като заяви, че това ще ограничи вариантите на Запада в бъдеще, предава Bloomberg.

Блинкен заяви, че САЩ са съсредоточени с европейските си съюзници върху отправянето на заплахата за „значителни последици“ за Русия с цел да разубедят президента Владимир Путин от изпращане на войски в Украйна и да оставят отворена вратата за дипломация.

„Целта на тези санкции е да възпират руската агресия, така че ако бъдат задействани сега, ще изгубим възпиращия ефект“, отбеляза Блинкен в интервю за CNN в неделя. Предупреждението от Великобритания, че Русия замисля да установи проруско правителство в Украйна отразява „част от набора с инструменти на Русия“, отбеляза американският държавен секретар в интервю за CBS.

Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров проведоха разговори в Женева миналата седмица, които не разрешиха безизходицата заради Украйна. Блинкен посети преди това украинския си колега в Киев и проведе разговори в Берлин със съюзниците от Великобритания, Германия и Франция. Тази седмица САЩ планират да предоставя писмени отговори на Русия в отговор на притесненията ѝ.

Някои американски конгресмени се присъединиха към Украйна в призивите за по-силен отговор сега.

Сенатор Крис Кунс, демократ от Делауър, се обяви за законопроект на двете най-големи партии, който да „прилага някои санкции сега“.

„Но най-силните санкции като тези, които използвахме, за да привлечем Иран на масата, са нещо, което трябва да използваме като възпиране, така че Путин да не предприеме последната стъпка в нашествие в Украйна“, каза Кунс пред ABC.

Сенатор Джони Ърнст, републиканка от Айова, заяви, че администрацията на президента Джо Байдън продължава „доктрина на успокояване“ спрямо Русия.

„Затова нека пристъпим сега към строги санкции, за да покажем на Путин, че говорим сериозно“, каза тя пред ABC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Доба, всичко е под контрол брат. Такъв е пътя към светлото евроатлантическо бъщеша. Харвард брат, не ги разбираш ти тия работи! Руските недемократични молекули газ са по опасни от нoвичок! Те, ако и да се търгуват по снизхождение от Голямата Бяла Къща, то трябва да е само от правоверни англосаксонски брокери! Нали така? Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 2 години
korn, ХАХАХАХАХА, дойдоха сметки за газ на тройни цени за хората на газ. ХАХАХААХАХА, същите високи сметки и на хлебопекарните и те вдигнаха цените на хляба, ХАХАХАХАХА, от няколко месеца цените на тока и те се качиха и редица общини обявиха, че спират уличното осветление, ХАХАХАХАХА, МНОГО ВЕСЕЛО, ХАХАХАХАХА! ДВЕПМ! И внимавайте какво си пожелавате! ХАХАХАХАХА, редица предприятия се чудят какво да правят! ХАХАХАХАХА, част от тях спират работа, ХАХАХАХАХА! ВЕСЕЛБА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина! Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
korn
преди 2 години
хахаха До сега Русия врътваше кранчето на за газа и живота на планетата спираше. Вече имаме ново кранче, за незаменимото руско ядрено гориво х хахаха Ами утре ако Русия врътне кранчето и спре износа на ЛАДИ кво прайм, слънцето спира да се върти, без руската водка пък хората ще замръзнат, без руската пшеница няма да има хляб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Само за протокола: уранът е руда, от която се прави гориво за АЕЦ. Главно уранови пръти с различен диаметък и разстояние между тях, в зависимост от реактора. Както от петрола се добиват бензин и дизел. Директно не могат да се ползват. НО понеже хАмерика намери лесното, започнаха да купува/внася уранови пръти от Россия, за по-евтино. Едва ли ще могат да го компенсират с местно производство, поне в краткосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
***, уранът е суровината, от която се прави ядреното гориво. Видя ли се бе, копейко пробита, колко си жалка?! Всичките ви опорчици са такива, пPoccия има по-юалко БВП от страни, като Италия и Ю.Корея. Делът и е под2% от сеетовното БВП и вие си мислите, че сте някакъв фактор....точно кресливи скъсаняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Санкции за нещо, което някой може да направи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Тъп40, не говорим за уранови мини, а за ядрено гориво за АЕЦ. Пфу, вмирисана вата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
The USA ranks 15th in the world for known uranium resources in the category up to $130/kgU ($50/lb U3O8), with 47,200 tU (reasonably assured resources, 2017)====//=====//======In the 1950s, the USA had a great deal of uranium mining, promoted by federal subsidies. Peak production since 1970 was 16,800 tU in 1980, when there were over 250 mines in operation.=========//=========Of the 20,009 tonnes purchased from foreign sources, Canada provided 4615 t (23%), Kazakhstan 3,975 t (20%), Australia 3,858 t (19%), Russia 3,342 t (17%), Uzbekistan 1981 t (10%), Namibia 1112 t (6%), Niger 453 t (2%). Other sources provided about 680 t (3%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дpипльо, това ли ви е новата опорчица? САЩ имат уранови мини в 10 щата, преди половин век ги затваря, защото по света е пълно с голтaци, които го копаят евтино. В тая връзка САЩ внася от около 7-8 държави, една от които е пPoccия, като нейния дял е 17%. В случай на нужда веднага може да мине изцяло на местен добив, както беше и с петрола преди години. В САЩ и ЕС живота се цени, не е като в Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още