IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обмисля разполагането на до 5 хил. военни в Източна Европа и Балтика

Американският президент обмисля също така да изпрати военни кораби и самолети на съюзници от НАТО - сериозна промяна спрямо сдържаната му позиция за Украйна

07:44 | 24.01.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Военно обучение на НАТО в Латвия. <em>Снимка: EPA/VALDA KALNINA</em></p>

Военно обучение на НАТО в Латвия. Снимка: EPA/VALDA KALNINA

Американският президент Джо Байдън обмисля изпращането на няколко хиляди американски войници, както и военни кораби и самолети в съюзниците от НАТО в Прибалтика и Източна Европа, което представлява разширяване на американското военно участие на фона на нарастващите опасения от руско нахлуване в Украйна, твърди The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията.

Този ход би бил сигнал за сериозен завой за администрацията на Байдън, която доскоро заемаше сдържана позиция по отношение на Украйна от страх да не провокира Русия да нахлуе. Но тъй като руският президент Владимир Путин засилва заплашителните си действия спрямо Украйна, а разговорите между американски и руски официални лица не успяха да го разубедят от ескалацията, администрацията вече е готова да изостави стратегията си на нулева провокация.

По време на среща в събота в Кемп Дейвид, президентското убежище в Мериленд, висши служители на Пентагона представиха на Байдън няколко варианта, които биха преместили американските военни средства много по-близо до прага на Русия, съобщават представители на администрацията. Вариантите включват изпращане на 1000 до 5000 военнослужещи в страните от Източна Европа, но с възможност за десетократно увеличаване на броя им при влошаване на ситуацията.

Източниците от Белия дом са пожелали да останат анонимни, тъй като не са били упълномощени да говорят публично за вътрешни обсъждания.

Очаква се Байдън да вземе решение още тази седмица. Той обмисля увеличаването на числеността на военните, тъй като Русия засилва заплашителната си позиция срещу Украйна, включително като разположи над 100 000 войници и оръжия на границата и разположи руски сили в Беларус. В събота Великобритания обвини Москва, че разработва планове за установяване на проруски лидер в Украйна.

Без разполагане на допълнителни американски войски в самата Украйна

„Макар и да сме ангажирани с дипломацията, ние сме силно фокусирани върху изграждането на отбрана, върху изграждането на възпираща сила", заяви държавният секретар Антъни Блинкен в интервю, излъчено в неделя в предаването Face the Nation по CBS. „Самата НАТО ще продължи да бъде укрепвана по значителен начин, ако Русия извърши нови актове на агресия. Всичко това е на масата“.

Засега нито един от разглежданите военни варианти не включва разполагането на допълнителни американски войски в самата Украйна, а Байдън даде ясно да се разбере, че не желае да влиза в нов конфликт след болезненото излизане на Америка от Афганистан миналото лято.

Но след като години наред Вашингтон се колебаеше по въпроса колко военна подкрепа да се окаже на Украйна, опасявайки се да не провокира Русия, служители на Байдън наскоро предупредиха, че Съединените щати могат да подкрепят украинските военни, ако Путин нахлуе в Украйна.

Според представители на администрацията на Байдън разполагането на хиляди допълнителни американски войници на източния фланг на НАТО, който включва Естония, Латвия и Литва, е точно сценарият, който Путин иска да избегне, тъй като вижда как западният военен съюз се приближава все повече към границата на Русия.

Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И сега Виетнам един от най-добрите съюзници на САЩ, а?! Вече и те по-добре живеят от алкохолиците от Мордор. Само глупаците и лузърите бягат от хубавото. Припозна ли се? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мамин шут, май се пропуснал какво се случи при последния сблъсък в Сирия между американци и руснаци на петролната рафинерия? На сутринта останките от ЧВК Вагнер, съставена от бивши спецназове и всякакви службички, ги извозваха на Камази в насипно състояние под формата на Груз 200. Тъй че, мило ми медузоподобно същество, тия глупости си ги дрънкай кат се съберете наборите на яз.Копринка лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
те и афганистанците така се радваха като дойдоха демократизаторите. сега им се стъжня. и иракчаните тоже и кюрдите от северна Сирия и либийците. точно както виетнамците от Южен Виетнам сам иърс аго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Капитан Америка бе лууумпена копейко! ....Капитан Планета е оня дето се бори за зелената сделка! :D:Dтурците ви шамарят където си искат и когато ви хванат, а вие на Хегемона ще се пъчите! :):) ... един лев пестник в ззурлата руска и обрано да дестилирате водка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ами ти например , що не се изнесеш в Аризона ... ше ти е много комфортно , пълно е с инвестиции ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Путин не играе честно. Трябва да има баланс на силите. Щом байдън ще праща 1000-5000 американски войничета, той да остави 100-500 руски бойци на украинската граница. Тъй де. К-р-е-т-е-н-ч-е - ти много си гледал за Рамбо, за Супермен, за Капитан Планета, Холивуд обича да прави такива филми. Ама действителността е малко по-различна. В нея американските герои бягат като мишки отвсякъде, където дори индиректно се срещнат с руснаци !!! На тия 5000 натовски герои им трябва само една рота от Спецназ, да ги разнася като мъpша из цяла украйна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Аз нямам нищо против присъствие на американски военни тук. Където има американско присъствие има инвестиции. Тва че някой не го устройва.... еми да си стои по-далеч от американското присъствие, например да си се прибере в Москва пр кремълските нацисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Г-н К,Р,Е,Т,Е,Н вие пак ли ръсите мозък из нета. Кажи на козяк да те сменят с някои по образован ...че ти само глупости ръсиш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Г-н *** , вие пак ли ръсите мозък из нета. Кажи на козяк да те сменят с някои по образован ...че ти само глупости ръсиш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Така работи демокрацията - със зачитане на суверенитета, за разлика от вежливите зелени дето *** и БГ с десетилетия след ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още