IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Типичен дом в САЩ вече струва над 320 хил. долара - с 20% повече отпреди година

В страната има и рекордно малък брой налични имоти за продажба

11:28 | 24.01.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Bloomberg L.P.</p>

 Bloomberg L.P.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се покачват, но пазарът на недвижими имоти в страната продължава да чупи рекорди. Цените на жилищата са нараснали средно с почти 20% през последната година, което е най-силният регистриран ръст в историята, сочи нов доклад на сайта за обяви за имоти Zillow, цитиран от Bloomberg.

Една типична американска къща вече струва 320 662 долара – увеличение с повече от 50 хил. долара спрямо декември 2020 г.

След две години на силен ръст на цените на жилищата в цялата страна нетърпеливи купувачи се надяваха, че 2022 г. ще донесе известно облекчение заради планираното повишаване на лихвените проценти, което може да охлади пазара.

Това обаче още не се е случило, тъй като силното търсене от страна на по-младите купувачи от поколението Y (родените в периода между средата на 80-те години до края на 20-ти век) и недостигът на налични жилища все още поддържат цените. Ипотечните лихви достигнаха най-високото си ниво от началото на пандемията, но 3,56% все още е исторически ниско равнище.

"Нито високите цени, нито ограниченото предлагане възпират купувачите досега", пише в доклада Джеф Тъкър, старши икономист в Zillow.

Въпреки че повишението на жилищните цени на месечна база се забави от юли насам, те нараснаха с 1,2% през ноември и с 1,4% през декември.

В момента има и рекордно малък брой налични имоти за продажба – само 923 хил. жилища, което е понижение с почти 20% спрямо декември 2020 г. В сравнение с декември 2019 г. спадът се задълбочава до 40,5%.

Има и леко положителни новини за бъдещите купувачи. Така например средният период, през който едно жилище се задържа на пазара, преди да бъде продадено, вече е 13 дни спрямо едва една седмица през юни.

За хората, които не могат да си позволят да закупят жилище, пък има известно облекчение в нивата на наемите. Месечният ръст през декември е 0,7%, което е най-слабото увеличение от февруари. Въпреки това наемите се повишават с 15,7% на годишна база, като средният наемател вече плаща по 1855 долара на месец.

Наемите са се повишили във всички 50 най-големи града в САЩ, начело с Маями, Тампа, Финикс и Лас Вегас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
м.@Hго ф твойта *** сяка година горят квартали с хиляди колиби. Никъде другаде по света я няма тая ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Не е ли по-добре да се купи терен и да се започне строителство по т.нар. стопански начин, т.е. с майстори и приятели и лично. Все пак това са дървени къщи, а строителството с дърво е по-лесно от това с тухли и цимент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В картонена колиба живееш ти. Може и от кирпич. И не си подавал носа от село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
АнтиФъшкист
преди 2 години
Тез картоненити колиби!!! Тъз година още 1 мильон ши спят по тротоарите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още