IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на криптопазара продължават и през новата седмица

Биткойнът изтрива 2% от цената, при етера понижението е близо 4%

12:18 | 24.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Разпродажбите на криптопазара продължават и през новата седмица

Разпродажбите на криптопазара продължават, макар и не толкова ожесточено, колкото миналата седмица.

Цената на биткойна, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, е на равнище от 34 896,47 долара минути преди 11 ч. българско време, свивайки се с над 2% за последните 24 часа. През уикенда обаче цената спадна до 34 хил., което е спад от над 50% спрямо последния рекорд от ноември.

Сигналите за продължаващо затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ и намеците за регулаторни ограничения, както и опасенията за забрана на добива и търговията в Русия, са основните притеснения на пазара.

Цената на етера се свива с близо 4% за последните 24 часа до 2405 долара, а тази на рипъла с над 8% до 0,593811 долара. При соланата понижението е дори още по-осезаемо – близо 16,5%. На червено са и мемекойните – доуджкойнът поевтинява с 6,5%, а шиба ину с 3,7%.

Цената на етера през последните 7 дни. Графика: CoinDesk

Последната серия от понижения на стойността на етера – втората по размер на пазарната капитализация криптовалута – както и на някои по-нови монети е по-голяма от тази при биткойна.

През последните седем дни на търговия биткойнът изтри 18% от стойността си, докато за етера спадът бе от 25%. При соланата пък спадът достигна 30%. Спадовете при мемекойните също са значителни: доуджкойнът е надолу с 19% за сходен период, а шиба ину изтрива 25%, показват данни на CoinMarketCap.

Ключов технически показател, който трябва да се наблюдава, е съотношението етер-биткойн, посочва Ейми Ву Силвърман от RBC Capital Markets. В момента етерът се търгува на най-ниското равнище спрямо биткойна от октомври.

Съотношението етер/биткойн. Графика: Bloomberg

Според Ноел Ейксън от Genesis Global Trading Inc. поевтиняването на етера спрямо биткойна е напомняне, че втората по пазарна капитализация криптовалута е дори още по-уязвима на макроикономически движения на апетита за риск, отколкото по-голямата ѝ посестрима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
Шиба Ину, Шиба Флоки, абе тези дето се набълбукаха с крипто някой със сигурност здраво ги шиба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още