IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна трябва да забрави НАТО и да се фокусира в ЕС, смята експерт

Конфликтът с Русия все още има мирно решение, ако Западът убеди Киев да се откаже от своите нереалистични стремежи към военния съюз, пише Хенрик Ларсен

13:39 | 24.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните седмици преговорите между Русия и Запада остават без особен резултат и заплахата за военна операция в Украйна изглежда се увеличава. В момента дебатите са фокусирани върху правото на Украйна да се присъедини към НАТО и това е правилно, пише в коментар за европейското издание Politico Хернрик Ларсен, старши анализатор от Швейцарския федерален институт по технологиите в Цюрих.

Според него е важно да бъде отбелязано, че на този етап Москва не е изразила никакви критики относно задълбочаване на икономическите връзки на Украйна с ЕС и Запада, което може би е един неизползван мотив в дипломатическите преговори.

Членството на Украйна в НАТО е болна тема за Русия, която от години настоява за писмени гаранции, че Украйна ще остане военно неутрална. На фона на течащите преговори, може би малцина си спомнят вече каква беше основната причина за "Оранжевата революция" - подписване на споразумение за асоцииране с ЕС.

Но до момента Москва не е подновявала своето искане Украйна да се отдръпне от общността и, вероятно, вместо това да се присъедини към Евразийския съюз. За много украинци асоциирането с ЕС е възможността да получат европейски стандарт на живот и държава с много по-малко корупционни практики.

Истината е, че след 2014 година реформите в Украйна не отговарят на очакванията, коментира още анализаторът. И макар че износът с ЕС и останалия свят да се увеличава, то страната все още не може да възстанови икономическото си състояние отпреди революцията на Майдана. Причината за това е неспособността на Украйна да се пребори с високите нива на корупцията, смята Ларсен.

В страната бяха създадени нови институции, но систематично липсват наказани за корупция. Въпреки частичните реформи в банковия и газовия сектор, не бяха разбити монополните структури и не беше отнета властта на олигарсите.

Според анализатора донякъде заслуга има и Русия, която поддържаше нестабилността в Украйна в последните години, но основният фактор е, че правителството не може да се справи с вътрешните проблеми. Показателно за него например е, че в момента Киев изглежда много по-съсредоточен с търсенето на наказателна отговорност за бившия президент Петро Порошенко, който е и основен съперник на настоящия президент Володимир Зеленски, отколкото върху каквото и да е друго.

Лошите икономически показатели едва ли ще накарат руснаците да мечтаят да са като демократична Украйна, каквито са коментарите на западни експерти по повод ескалацията на напрежението по границите с Русия.

Хенрик Ларсен е категоричен - Украйна трябва да се върне към основата на своите национални интереси, не на интересите на политическия си елит. За страната приоритет не е НАТО, а справяне със своите вътрешни проблеми. И в този ред на мисли Киев не трябва да се стреми към изпълнение на Минските споразумения, които биха дали право на Москва на вето на решението им не само за присъединяване към военни съюзи, но и икономическа интеграция.

Затова за Украйна е по-добре да се фокусира към реформата, която е нужна, за да се присъедини към ЕС, и да се възползва от финансовата подкрепа и опита на Запада.

За някой това може да е висока цена, но е начин за избягване на дестабилизация, пише още анализаторът. Неговата препоръка е западните страни да се опитат още веднъж чрез дипломация да опитат да накарат Киев да се откаже от своите нереалистични стремежи за членство в НАТО и да се фокусира върху собственото си икономическо развитие и върховенството на закона, съществуващото сътрудничество с ЕС и другите международни финансови институции.

Русия казва, че защитава сигурността в своите съседни държави, докато критиците посочват, че има по-широки амбиции за експанзия. "Може би сега е последният шанс да проверим какви са действителните ѝ намерения", пише още Хенрик Ларсен за Politico и допълва, че ако Западът успее да убеди Украйна да се откаже от своя геополитически избор и започне да работи за подобряване на икономическата си сигурност, то мирно решение на конфликта все още е възможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина. Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Украйна въобще трябва да забрави много неща и най вече това да очаква материална подкрепа от Запада ,морална да и то много , ама материална ,не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още