IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За разлика от Bosch Continental няма да произвежда собствени чипове

Ситуацията с недостига на полупроводници ще се подобри през следващата година, заяви главният технически директор на доставчика Жил Мабире

14:02 | 24.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки глобалния дефицит на чипове германският доставчик на автомобилни компоненти Continental AG не възнамерява да навлиза в производството на полупроводници за разлика от своя местен конкурент Robert Bosch.

Базираната в Хановер компания не планира изграждането на собствена фабрика за чипове, съобщава Automobilwoche.

„Проверихме това, но решихме да не го направим“, споделя главният технически директор Жил Мабире. Той очаква ситуацията с недостига на полупроводници да се подобри през следващата година. 

На фона на това Bosch откри през миналата година фабрика за производство на чипове в Дрезден, Германия, на стойност 1 млрд. евро, като това е най-голямата единична инвестиция за доставчика в неговата история.

Председателят на надзорния съвет на Bosch Франц Ференбах предупреди, че европейският автомобилен сектор е станал прекалено зависим от азиатските доставчици за жизненоважни компоненти като полупроводниците и батериите за електромобили.

„Да, станахме твърде зависими от други региони, така че е необходима промяна в курса“, заяви Ференбах. „Това обаче не е по вина на политиците, а е свързано с оптимизирането на разходите във веригите на доставка“, изтъкна той.

През ноември ръководителят на Continental Николай Зетцер прогнозира трудна 2022 г. заради скъпите суровини и недостига на чипове макар да вижда подобрение в средносрочен план.

„Недостигът на чипове, както и нарастващите цени на суровините вероятно ще продължат да притискат автомобилната индустрия през четвъртото тримесечие на тази година и през цялата 2022 г.“, изтъква Зетцер.

През октомври Continental понижи перспективите за приходите от 34,5 млрд. евро до 32,5-33,5 млрд. евро, докато прогнозата за маржа на оперативната печалба беше намалена от 6,5-7% на 5,2-5,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още