IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надежден съюзник на САЩ ли е Германия? Найн!

Берлин цени по-високо евтиния газ и износа си за Китай

08:13 | 25.01.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На фона на очертаващата се инвазия на Владимир Путин в Украйна повечето западни съюзници действат в подкрепа на Киев и за да успокоят уязвимите членове на НАТО. Германия използва различен подход, поставяйки руските интереси над тези на Запада, пише за Wall Street Journal Том Роугън, дописник на Washington Examiner в областта на националната сигурност.

Берлин разкрива сериозна реалност: изправена пред двете най-значими заплахи за сигурността на Америка и за демократичния международен ред след Втората световна война - Китай и Русия - Германия вече не е надежден съюзник. За Германия евтиният газ, износът на автомобили за Китай и запазването на спокойствието на Путин изглежда са по-важни от съюзническата демократична солидарност. Съдбата на Украйна ще прехвърли върху Германия тежък товар на отговорност.

Берлин отказва да снабди Украйна с оръжие и активно пречи на Естония да го направи. През последните дни Великобритания прехвърли по въздух противотанкови оръжия в Украйна и извърши полети за събиране на разузнавателна информация за Киев. Но докато разузнавателните полети преминаха през германското въздушно пространство - най-прекият маршрут между Великобритания и Украйна - самолетите с оръжия заобикалят Германия. Британското министерство на отбраната омаловажи заобикалянето, потвърждавайки, че не е търсило разрешение за прелитане. Но точно в това е въпросът: Великобритания не е искала разрешение, защото това би принудило Германия да удовлетвори или отхвърли искането. Великобритания смята, че решението би било трудно за новото правителство на канцлера Олаф Шолц.

Друга илюстрация е подходът на Берлин към газопровода "Северен поток 2", който ще изпраща газ за Европа от Русия. Германските регулатори казват, че тръбопроводът не може да започне работа, докато не изпълни корпоративните стандарти за съответствие. Това раздразни Путин, който иска газопроводът да заработи сега. От своя страна Газпром, марионетната компания на руския президент, обърна потоците на газ през съществуващия тръбопровод Ямал-Европа за повече от четири седмици. Русия също така прекъсна доставките на термични въглища за Украйна за повече от три месеца. Посланието на Путин е ясно: Германия е по-добре да одобри „Северен поток 2”.

Енергийното изнудване подчертава защо републиканците и до този месец демократите подкрепяха санкциите върху „Северен поток 2”. Те знаеха, че Путин ще използва газопровода, за да си издейства политическа преданост в замяна на доставките за отопление през студената европейска зима. Те се опасяваха, че той ще използва "Северен поток 2", за да пренасочи доставките на газ - и милиарди долари транзитни такси - които в момента минават през Украйна. Но поради германския натиск върху администрацията на Байдън и демократите в Сената, „Северен поток 2” и Путин получиха спасителен пояс. Мнозинството от демократите миналата седмица отхвърлиха законопроект на сенатора Тед Круз за повторно налагане на санкции върху тръбопровода, като му отказаха необходимите 60 гласа, за да бъде приет. Германия постигна голяма победа за сметка на САЩ. Като се има предвид принципът на алианса помежду им за реципрочност, не е ясно какво е получил президентът Байдън в замяна.

Демократите твърдят, че санкциите срещу "Северен поток 2" не са необходими, защото Германия няма да експлоатира газопровода, ако Русия нахлуе в Украйна. Но Германия не мисли така. Запитан относно осуетяването на „Северен поток 2“, немският министър на отбраната отговори: „Не бива да въвличаме „Северен поток 2” в този конфликт“. Генералният секретар на управляващата Социалдемократическа партия призна, че „всичко в мен се противопоставя на идеята за конфликти с цел погребване на противоречив проект“. Министърът на външните работи Аналена Бербок може да се противопостави на газопровода, но тя е глас в пустиня. А Шолц призова за „условно ново начало“ с Путин.

Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Открай време са си така.На думи са най-големите демократи и защитници на човешките права и свободи.Малко като ДПС са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още