IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР ще подпомага българските розопреработватели с 20 млн. лв.

Подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР, съобщи министър Даниел Лорер

16:26 | 24.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската банка за развитие (ББР) започва Програма „Подкрепа за розопреработване“ с преференциални условия за спасяването на традиционния за страната ни бизнес. Обемът на програмата е 20 млн. лв. Ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, вкл. залог на розово масло.

Това обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг съвместно с министъра на земеделието Иван Иванов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев, съобщиха от министерството. По думите на Лорер подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР. 

„Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на малки и средни предприятия (МСП), ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19“, посочи министърът на иновациите и растежа. Банката ще предостави финансиране за оборотни средства на микро-, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност.

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. Сред причините са конкуренцията на производители от съседни държави, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19.

Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск – увеличение на цените на труд, електроенергия и торове. След проучване на проблемите и нуждите на розопреработвателите в България ББР ще съдейства за спасяването на традиционния за страната ни бизнес.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още