IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones губи над 600 пункта в очакване на решението на Фед*

Основните щатски индекси продължават серията си на загуби след опасения за агресивно затягане на паричната политика и насред разочароващи данни от отчетите

17:53 | 24.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите борсови индекси на Wall Street започват новата седмица със спадове, докато инвеститорите са в очакване на още данни от финансовите отчети и на решението на Федералния резерв на САЩ относно лихвите, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 1,75%, или 600,35 пункта, до 33 665,02 пункта, като това е понижение за седми пореден ден.

Широкият измерител S&P 500 отстъпва с 2,22%, или 97,71 пункта, до 4300,23 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намалява с 2,45%, или 337,09 пункта, до 13 431,83 пункта.

Движенията на пазара в понеделник са предшествани от тежка седмица на червена територия за водещите индекси на Wall Street, докато смесените данни от финансовите отчети на компаниите и опасенията относно покачването на лихвите продължават да внасят напрежение сред инвеститорите.

В момента сезонът на отчетите е в разгара си, но представените досега данни объркват инвеститорите – над 74% от компаниите в S&P 500 надминаха очакванията на пазара, но някои водещи фирми разочароваха инвеститорите, включително Goldman Sachs и Netflix.

"Това, което миналата седмица първоначално бе спад, предизвикан от прекратяването на стимулите, сега премина през метаморфоза, включваща опасенията около приходите. Затова сега инвеститорите се опасяват за прогнозите за печалбата на акция“, написа в своя бележка основателят на Vital Knowledge Адам Крисафули.

Инвеститорите очакват поредица от финансови отчети от големи технологични компании тази седмица. Акциите на Microsoft поевтиняват с 2,44%, тези на Apple с 2,33%, а акциите на Tesla със 7,32% преди публикуването на отчетите.

Ценните книжа на Peloton поскъпват с над 3% след новините, че инвеститорът активист Blackwells апелира компанията да уволни главния си изпълнителен директор Джон Фолей и да търси купувач.

Друг важен двигател за движения на пазара е предстоящото двудневно заседание на Федералния резерв, което ще приключи в сряда. Очакванията са тази година да има няколко покачвания на лихвите, първото от които да стане през март. Същия месец трябва да бъдат прекратени покупките на активи по пандемичната програма. Възможно е гуверньорът на Фед Джером Пауъл да сигнализира за намаление на баланса на банката в изявлението си след заседанието.

През уикенда от американската банка Goldman Sachs заявиха, че има рискове от повече от четири лихвени повишения през годината.
Доходността върху щатските облигации нарасна в началото на годината поради очаквания за лихвени повишения.

"Бързото увеличаване на доходността върху облигациите мотивира инвеститорите наново да оценят някои от по-скъпите сегменти на пазара и да се насочат към акции на стойността", каза ръководителят за капиталовите пазари в UBS Global Wealth Management Дейвид Лефковиц.

Междувременно инвеститорите разпродават по-рисковите активи, докато се подготвят за затягането на паричната политика на Фед. Биткойн поевтиня с над 8% през уикенда, изтривайки почти половината от рекордната си стойност, достигната през ноември. В понеделник цената на криптовалутата намалява с 3,01%.

*Към 17:27 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още