IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е последна в Европа в глобална класация за възприятие на корупцията за 2021 г.

Страната ни тъпче на едно и също място в борбата с корупцията, коментират от "Прозрачност без граници"

12:16 | 25.01.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

България е на 78-мо място в глобалната класация на международния "Индекс за възприятие на корупцията" за 2021 година, а в Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията. Данните от изследването бяха представени от Калин Славов и Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

Позицията на страната в класацията показва системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията, отбеляза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов, предава БТА.

Индексът показва, че държавата ни има 42 точки от 100 /като 100 е нисък резултат, а 0 - висок/. Средната стойност на индекса в глобален план е 43 точки. Начело в класацията са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур и Швеция.

„В тези държави има стабилни политически власти, утвърдени демократични принципи на гражданско участие и контрол, както и чувствителност на обществото към отклонения на хора от публичната власт от нормите на поведение“, обясни Калин Славов. 

В Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията, при средна стойност за региона от 66 точки. Пред нас са Унгария, Румъния, Хърватия, Гърция, Словения, Кипър, Малта, Чехия, Полша и Италия.

Ваня Нушева отбеляза, че индексът за България се движи между 41 и 43 пункта през годините, което показва, че не просто нямаме напредък, а България "тъпче на едно и също място в борбата с корупцията".

Изследването показва още, че само 25 държави са отбелязали прогрес в борбата с корупцията. През последните 10 години при 90% от държавите има низходяща тенденция. Над 120 държави имат индекс под 50. В глобален контекст се откроява преследването на гражданските активисти и закриването на неправителствени организации, посочи още Славов при представянето на резултатите.

Декларативната нулева толерантност към корупцията трябва да започне да се облича в конкретни политики, секторни планове и действия, каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници".

Индексът измерва нивото на корупция в публичните институции в над 180 държави. Той е комплексен индикатор, базиран на 13 различни независими изследвания, проведени от 12 независими международни институции и изследователски организации. Основава се на аналитични доклади, оценки и възприятия на бизнеса, академичните среди и анализатори. Приетата дефиниция за корупция, която е международно утвърдена, е злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Вече не им вярвам на тези класации. Реалността май е по-различна. Ковидиотизмът го доказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още