IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta: Новият ни суперкомпютър ще е най-бързият в света

Той ще помогне на компанията да развива метавселената

15:49 | 25.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nick Otto/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nick Otto/Bloomberg

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, обяви, че изследователският ѝ екип създава нов суперкомпютър с изкуствен интелект, който според нея ще бъде най-бързият в света, когато бъде завършен в средата на 2022 г., предава Ройтерс.

В публикация в блога си Meta посочва, че новият AI Research SuperCluster (RSC) ще помага на компанията да създава по-добри модели с изкуствен интелект, които могат да се учат от трилиони примери, да работят на стотици езици и да анализират текст, снимки и видео заедно, за да определят дали съдържанието е зловредно.

„Това проучване не само ще помогне за опазването на хората в нашите услуги, но и в бъдеще, докато градим метавселената“, пише компанията в блога си.

През октомври социалната мрежа промени името си на Meta, за да отрази фокуса си върху метавселената, която смята, че ще бъде наследник на мобилния интернет.

Метавселената – термин, който създаде много вълнение в Силициевата долина през последните месеци – е свързан с идеята за споделена виртуална среда, до която хората могат да имат достъп през различни устройства и където могат да работят, играят и да се социализират.

„Преживяванията, които изграждаме за метавселената, изискват огромна изчислителна мощ (квинтилиони операции в секунда) и RSC ще позволят създаването на нови модели изкуствен интелект, който може да се учи от трилиони примери и да разбира стотици езици, и повече“, написа главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

Meta заяви убеждението си, че RSC в момента е сред най-бързите суперкомпютри с изкуствен интелект в света. Говорител на Meta посочва, че компанията си е партнирала с екипи от Nvidia, Pure Storage и Penguin Computing по изграждането на суперкомпютъра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
точно ... играчка-плачка ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това започва да изглежда опасно... до сега ни събирахте мета дата и с голяма точност можеше да предвидите поведението на отделните човеци, но сега вече и поведението им ще може да записвате... баси как никой не се усеща колко опасно е това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Mоже, но само, ако се захранва от перки и слънчаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
То за постване на гримирани кифли, и кликане на лайкове от батките в кафенетата много изчислителна мощ не трябва, ама хайде нека има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още