IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позицията на българите по казуса със Северна Македония се втвърдява

Отношението на колебаещите се към политиката на Скопие става по-сдържано, отчита "Галъп интернешънъл болкан"

15:31 | 25.01.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Позицията на българското общество по отношение на казуса със Северна Македония се втвърдява, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“. През януари 15,3% от пълнолетните българи, участвали в проучване, са посочили, че не искат Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС при никакви условия, 60,8% – само ако изпълни договора си с България, а 7,6% не поставят условия.

Социолозите припомнят, че в края на 2020 г. много по-сериозен беше делът на колебаещите се, който сега се прелива към сдържаната по отношение на Скопие опция, а не към ентусиазираната.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено сред 805 пълнолетни българи между 6 и 14 януари. Към тях са добавени резултати от предходната анкета от декември 2021 г., направена е и ретроспекция от изследвания от предходното десетилетие.

Данните показват високи нива на принципна подкрепа в обществото ни за приемането на Северна Македония в Европейския съюз, но при категорично условие за сговорчивост от страна на западната ни съседка преди това.

Позицията по този въпрос е видимо втвърдена в сравнение с края на 2020 г. Тогава 6,1% от българите смятаха, че страната ни не трябва да подкрепя Северна Македония за членство в ЕС при никакви условия. 51,1% бяха на мнение, че България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на ЕС, но само след като изпълни условията по договора между двете държави бързо, а 8% смятаха, че трябва да подкрепим съседката ни за член на ЕС без никакви условия.

Двойно по-голям (34,8%) беше делът на тези, които не можеха да дадат отговор. Оказва се, че сега, повече от година по-късно, колебаещите се всъщност са заели твърда позиция.

Тепърва ще се види дали и какво отражение имат последните срещи Петков-Ковачевски. Изследването няма как да улови техните ефекти, защото завърши преди срещите в Скопие и София, посочват от „Галъп“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още