IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на отбраната: Няма струпване на войски на НАТО в България

Русия няма да напада България, дипломацията не е изчерпала ходовете си, коментира Стефан Янев

15:31 | 25.01.22 г.
<p>
	Комисия по отбрана в НС изслуша министъра на отбраната Стефан Янев по актуални въпроси. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Комисия по отбрана в НС изслуша министъра на отбраната Стефан Янев по актуални въпроси. Снимка: БГНЕС

 

Няма струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в ресорната парламентарна комисия, където отговаря на актуални въпроси.

"Такова решение на българското правителство няма. Такъв тип решение е в процес на подготовка, ще се дискутира и когато то бъде взето, ще бъде комуникирано за всички български граждани", обясни Янев по повод евентуално разполагане на чужди войски в България. 

Според него трябва да се спре с четенето на чужда преса и призова да се спре със спекулациите.

По думите на Янев нито Русия, нито друга държава се кани да напада България и не очакваме да има инвазия на българска територия. „Говорим за тип мерки, които са за демонстрация на единството на НАТО и за търсене и даване преди всичко на шанс на дипломацията”, посочи той.

Министърът на отбраната призова да се намали напрежението по темата Украйна и по оста НАТО-Русия. "Русия няма да напада България, дипломацията не е изчерпала ходовете си", каза Янев.

По думите на военния министър изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат и прагматичен. Той е направен преди време, но не е обяснен публично на хората, което Янев отчита като грешка. „Като част от тази колективна система за защита можем да си позволим да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности“, посочи той.

Стефан Янев каза, че в момента се стремим да харчим около 2% от БВП за отбрана, но ако не бяхме страна членка на НАТО, процентът щеше да е около 7-8.

Решението за допълнителни сили на НАТО в България тепърва предстои и ще се вземе през февруари на среща на министрите на отбрана, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, увери Стефан Янев.

Ще вземем най-отговорната национална позиция, която ще бъде базирана на пълен анализ от всичките ни служби, заяви премиерът Кирил Петков по-рано днес.

В 16:30 ч. днес премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет. Участниците в него ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още