IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въздушното ни пространство над Черно море продължава на 270 км от Бургас

Отскоро граничим с въздушното пространство на Русия, защото след анексирането на Крим през 2014 г. то се премести с 440 км на запад

08:44 | 26.01.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Граница на българското въздушно пространство над Черно море. <em>Илюстрация: Google Earth</em></p>

Граница на българското въздушно пространство над Черно море. Илюстрация: Google Earth

Повечето българи знаят, че родината има площ от 111 000 кв. км. Малцина обаче знаят, че с въздушното пространство над Черно море площта се увеличава до 145 000 кв. км, или 34 хил. допълнителни. Трафикът над тях се ръководи от български диспечери.

Най-източната българска точка в Черно море е на около 270 км от Бургас в посока североизток. За сравнение - от Бургас до София по въздух са около 340 км. От най-източната ни сухоземна точка при фара на нос Шабла морската ни акватория е 160 км, или 86,4 морски мили. По въздух над Черно море граничим с Румъния, Руската федерация (след анексията на Крим през 2014 г.) и с Турция.

Разстоянието от морското ни въздушно пространство до брега на полуостров Крим е около 250 км.

Тази българска морска зона от 34 000 кв. км в Черно море е по-голяма от площта на Република Северна Македония - 26 000 кв. км.

Малцина българи са разбрали, че вече сме съседи с Руската федерация, защото след анексията на Крим през 2014 г. въздушното ѝ пространство се премести с 440 км на Запад. Така Русия има и обща въздушна граница с Румъния.

От последното произтича, че искайки НАТО да се изтегли от България и Румъния, Русия реално говори за коридор до Република Сърбия, който може да мине през България, през Румъния или и през двете.

На Запад от Сърбия се намират Република Сръбска в Босна и Херцеговина, като най-западната ѝ точка е на 1 170 км от черноморската ни акватория. Република Сръбска пък е близо до центъра на Европа.

Географските координати на най-източните ни точки в Черно море са приблизително 42°44'9.53"С географска ширина и 30°46'3.40"И географска дължина за югоизточната точка и 43°37'26.14"С географска ширина и 30°33'39.86"И географска дължина за североизточната точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Ти не си от най умните май. Първо Афганистан не е член на НАТО. Второ не сравнявай България с някав мюсулмански катун. Трето, ко речи, на Запад никой не му стиска да се бие хахаха Запада колко мюсулмански катуни е срутил за последните години знаеш ли В Карибската криза, руснаците много бързо се изнесоха В Украйна кво стана, май по голяма част вече не е под контрала на Русия. В Сирия която беше под руска защита кво стана. НАТО е най голямата военна машина. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Абе пром.ит мозък , пак ли се появи да тролиш. Добре че сте тук 3-4 изкукуфел.ника да ни забавлявате с простоти.и. Не разбра ли че на запад на никои не му стиска да се бие истински ако се случи война. Ще се задоволят само с вербилни заплахи. И пуделите им България ще бъдете изоставени също както в Авганистан си изоставиха пуделите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Никой не може да нападне държава от НАТО. Факт. ........мхм ... я питай гърците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Кво се кефиш бе карикатуро. Отивай да лъскаш руския ботуш робе. Тук е НАТО, и Русия може само да гледа и кряка като кокошка. Още повече войски ще има на НАТО в България за в бъдеще. Гадно ли ти е хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Руския агресор може да влезе в Украйна, която не е част от НАТО. В България да влезе забрави. Никой не може да нападне държава от НАТО. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 2 години
хахаха....добър сарказъм :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Zalmoxis
преди 2 години
Аз мислех че Крим не е руски. Така чувам нашите зап партньори да казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
mnz
преди 2 години
Браво, нека да пазим добре въздушното си пространство от руския агресор империалист. Ако руски самолет наближи и влезе в нашето пространство, веднага да пращаме копие от договора за Ф-ките до Москва и така да знаят да си пззят самолетите и да ги махат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още