IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар не може да помогне много на Европа при спиране на руския газ

Повечето товари на страната са насочени към Азия въз основа на дългосрочни договори, които тя не може да наруши

15:43 | 26.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Катар няма да може да увеличи значително доставките на природен газ за Европа в случай на нарушаване на притока от Русия, съобщават трима запознати със ситуацията източници, цитирани от Bloomberg.

Администрацията на американския президент Джо Байдън е провела разговори с големи производители на газ, включително Катар, относно възможността за получаване на повече доставки към Европа в случай, че потенциално руско нашествие в Украйна спре притоците. Руският президент Владимир Путин многократно отрече да има планове за нахлуване.

Катар, който е един от най-големите износители на втечнен природен газ, вече добива с пълен капацитет и повечето му товари са насочени към Азия по дългосрочни договори, които страната не може да наруши, отбелязват източниците. Страната от Персийския залив не иска да компрометира тези азиатски партньорства, въпреки че това ще ѝ спечели политическо възнаграждение в Европа и САЩ, казват източниците.

САЩ се готвят да осигурят алтернативни доставки, покриващи значително мнозинство от потенциален недостиг на газ, казаха във вторник двама високопоставени представители на администрацията на Байдън. Пренасочване на доставките може да отнеме от няколко дни до седмица-две, допълват представителите.

САЩ обмислят редица варианти при непредвидени ситуации и разговарят с различни съюзници и компании в цял свят, съобщи говорителка на Националния съвет за сигурност.

Държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял с катарския си колега Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани в понеделник. Те „обсъдиха непровокираното военно струпване от Русия близо до границите с Украйна“, съобщи Държавният департамент. Катар Катар

Контролираната от държавата Qatar Energy продава част от втечнения природен газ на спот пазара, като по-голямата част от него може да бъде насочена към Европа. Но обемите ще са твърде малки, за да са от съществено значение, отбелязват източниците.

През 2011 г. Катар успя да придвижи товари от Европа към Азия, когато цените на втечнения природен газ се повишиха, след като Япония изключи ядрените си централи заради катастрофата във Фукушима. Пренасочването стана с одобрението на европейските клиенти на Катар.

Европа става по-привлекателен пазар за спот доставчиците на втечнен природен газ, откакто цените там достигнаха рекорди миналия месец. Но Катар е изпратил само шест товарни кораба към Северозападна Европа, най-големия пазар в региона, от средата на декември, сочат данни за движението на корабите на Bloomberg. През същия период САЩ са направили 42 доставки.

Енергийният министър на Катар Саад Ал-Кааби заяви през октомври, че страната не е успяла да добива повече газ, за да помогне за намаляването на цените, които нараснаха рязко миналата година на фона на възстановяването на световната икономика от коронавирусната пандемия. Катар Катар

„Достигнахме предела“, каза Ал-Кааби по онова време и допълни, че износът на Катар на втечнен природен газ е възлязъл на около 80 млн. тона на година. „Добиваме колкото можем“, отбеляза той.

Решенията дали газът да се изпраща към Европа или Азия се основават на „пазарни сили“, уточни катарският енергиен министър.

Катар вложи почти 30 млрд. долара за увеличаване на производствения си капацитет с 50%, но не се очаква проектът да достави първия си газ преди края на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Хихи... Ти нали си се обявил за бургазлия...? Вместо да жужиш като муха лай нарка из разни рускоезични сайтове, гледай новините на националните български телевизии. От там може и да научиш, че градският транспорт в Бургас спира тролеите и съкращава автобусни линии, щото не може да им плаща сметките. Аз за два дни в България само за умиргъщи от сметки за ток фирми на колеги слушам - на никой от тях не чух да му пука кво става у рассия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Само да запитам, кога Европа щеше да замръзва? Защото мнозина обещавахте, ама те обещанията ви са като големите руски празни приказки. В момента в който цената на газът в Европа, изппревари азиатските с 20%, всички LNG танкери завиват към Старият континент. А има и други доставчици :" МОСКВА, 26 янв РИА Новости. Канберра готова экспортировать сжиженный природный газ (СПГ) в Европу при сокращении поставок российского топлива, заявил министр природных и водных ресурсов Австралии Кит Питт. Его слова приводит газета The Australian."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
пак сменя пола ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Като не може тога Азербайджан бе ,ние нали от там евтина газ чакаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
незнам, но последния път като се изгуби, беше месец в интензивното заради Ковид ... дано да не е пак там, че уж е с бустер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 2 години
Абе, Зелката де се изгуби ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
Нищо, ще докара вятър за перките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още