IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачният бизнес изстреля нагоре приходите на Microsoft

Силната прогноза на технологичния концерн подсили и акциите в следборсовата сесия

08:56 | 26.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

С резултатите си за четвъртото тримесечие Microsoft силно надхвърли очакванията на анализаторите. С приходи от 51,7 млрд. долара за първи път концернът надхвърли границата от 50 млрд. долара през коледното тримесечие. В сравнение с предходната година това представлява увеличение от 20%, предава Bloomberg.

Нетната печалба възлиза на 18,8 млрд. долара, което представлява увеличение от 21%, или 2,48 долара на акция. Анализаторите, анкетирани от изследователската компания Factset, очакваха средно приходи в размер на 50,7 млрд. долара и печалба от 2,32 долара на акция. „Това беше рекордно тримесечие", обобщи главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. По-късно главният финансов директор Ейми Худ се спря подробно на данните в разговора с анализаторите, като заяви, че тримесечието през март също ще покаже положителна тенденция в сравнение с миналата година въпреки всички несигурности и предизвикателства във веригата за доставки.

Въпреки добрите резултати за четвъртото тримесечие на софтуерния гигант във вторник след края на редовната сесия в САЩ, акциите първоначално поевтиняха с повече от 5% в следборсовата търговия. Впоследствие тенденцията се обърна и цената на акциите временно се котираше над стойността при затваряне от 288,49 долара. В крайна сметка повишаването в следборсовата сесия бе от 3,9%. Причината за това вероятно са добрите перспективи за текущото тримесечие. Като цяло обаче движението на пазара отразява общото нервно настроение на фондовите пазари в САЩ.

„Свидетели сме на смяна на поколенията в обществото и бизнес на фона на цифровите технологии като най-гъвкавия ресурс за преодоляване на ограниченията и преоткриване на ежедневната работа и живот", каза Надела. Тъй като всеки бизнес става дигитален, той ще се нуждае от децентрализирана компютърна мрежа за създаване, защита и предоставяне на приложения навсякъде по света, поясни още Надела. От години той нарича Azure - подразделението за облачни услуги на Microsoft, „компютърът на света“.

Всички подразделения на групата имат положителен принос за резултатите, но отново се откроява подразделението за облачни услуги. Приходите на целия бизнес с облачни услуги са нараснали с 32% до 22 млрд. долара и по този начин са „по-силни, отколкото очаквахме", посочи главният финансов директор Ейми Худ. Основният сегмент на облачните услуги - платформата за изчисления в облака Azure - отбеляза ръст от 46%. Анализаторите очакваха 45%.

На 3 февруари Amazon ще трябва да се съобрази с тези данни за растежа. Нейната платформа за облачни услуги Amazon Web Services (AWS) понастоящем е лидер на световния пазар. В представените сега данни обаче Microsoft показва по-силен растеж от AWS напоследък - така че разликата между компаниите намалява. Това може да се превърне в проблем за Amazon - облакът е най-големият източник на печалба за онлайн търговеца на дребно.

Растеж във всички сектори

Междувременно Microsoft преживява „ренесанс" на персоналните компютри, казва Надела. Нарастващият брой персонални компютри във всяко едно домакинство кара отслабващото подразделение на Windows отново да расте по-силно. Подразделението „More Personal Computing", което включва Windows, игровата конзола Xbox и фамилията продукти Surface, отбеляза силен ръст с 15-процентно увеличение на продажбите.

Бизнесът с Windows за производители на персонални компютри нарасна с 25%, което според финансовия директор Худ е „значително повече от очакваното". Дори отдавна отслабеният бизнес с търсенията в интернет и рекламиране на новини бавно наваксва изоставането си от конкуренцията, като за първи път приходите за тримесечието надхвърлят десет милиарда долара, съобщава главният изпълнителен директор Надела.

Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още