IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Микробиолог: Много хора ще срещнат омикрон, това ще е краят на пандемията

Четвърта седмица нашата страна се изкачва по "петата вълна", спад ще настъпи 2-3 седмици след достигането на пика

11:40 | 26.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Най-вероятно много голяма част от населението ще се срещне с омикрон варианта на коронавируса, ще изгради имунитет и това ще бъде краят на пандемията и у нас, и в света. Това каза в интервю за БТА проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

Силно се надявам това да не ни струва човешки живот, тъй като този вариант, макар и по-лек като протичане, води след себе си всички усложнения на коронавируса. Ако трябва да отговоря с една дума, да, омикрон ще доведе до желания обществен имунитет, но беше добре повече хора да са ваксинирани преди срещата си с него, посочи специалистът.

Петрова отбеляза, че омикрон е поне три пъти по-заразен от делта варианта, а той беше по-заразен от всички останали варианти на короновируса. Затова повече ученици и малки деца у нас се разболяват сега от омикрон. На второ място, учениците и децата не са ваксинирани, което води до по-изразено заболяване при заразяване, за разлика от ваксинираните възрастни, които дори заразени, нямат сериозни симптоми и затова инфектират околните по-слабо.

Освен това поради по-лекото протичане много деца и ученици не проверяват дали са заразени и не се карантинират. В много случаи антигенните тестове дават фалшиво негативен резултат. Късият инкубационен период води до лавинообразно заразяване и вече стотици хиляди хора са болни, независимо че не се отчитат от статистиката, подчерта проф. Пенка Петрова. 

На въпрос кога се очаква да е пикът на заболелите от омикрон варианта у нас и кога ще има спад от тази пета вълна от коронавируса в България проф. Петрова каза, че четвърта седмица нашата страна се изкачва все нагоре по "петата вълна". Ако съдим от динамиката на заболелите при предишните вълни, спад ще настъпи две до три седмици след достигането на пика на вълната. Този пик засега обаче не е достигнат.

И двете фирми производителки на ваксини - Pfizer и Moderna, докладваха пред Световната здравна организация, че през март ще бъдат готови с производството на дози от своите ваксини, адаптирани срещу омикрон. Най-вероятно тези нови варианти на ваксините ще бъдат прилагани като бустерни дози. Независимо, че омикрон частично заобикаля имунитета обаче бустерните дози и с досегашните ваксини имат много добро действие и значително намаляват вероятността за заразяване. Те изцяло предотвратяват и тежкото протичане на заболяването, отбеляза директорът на Института по микробиология на БАН.

След първоначалния ентусиазъм на много научни организации и страни да разработват своя ваксина срещу COVID-19, когато прототипите достигнаха 240, днес на ниво клинични изпитвания продължава разработването на едва 24 различни ваксини. 18 от тях са на фаза одобрение или очакващи одобрение. Те работят на различен принцип и покриват целия спектър от възможности за разработка на ваксини: от "класическия" подход, при който ваксината съдържа компонентите на целия вирус, през РНК, ДНК, аденовирусни и протеинови ваксини. След разрешаването на протеиновата ваксина Nuvaxovid, вече и най-големите скептици ще бъдат спечелени и ще пожелаят да се ваксинират, изрази увереност проф. Петрова.

Тя съобщи, че прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработван в Института по микробиология на БАН, е готов, а проектът, финансиран от Алианса "Пастьор", е приключил успешно - с предаден отчет, с отлични резултати. Експериментите с мишки на тази иновативна, пептидна ваксина показаха, че тя е имуногенна и създава имунен отговор, заяви проф. Пенка Петрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
mariata
преди 2 години
Моето семейство се срещна с омикрон, почерпихме го с авирон и на третия ден си тръгна. Не ни е досаждал много - един от нас вдигна 37,2 за около 2 часа. Чакаме да ни изтече карантината и да имаме сертификат за преболедували за 6 месеца. Супер яко нали :) домашните тестове не го ловят, но пср го хваща. Внимавайте в студа навън да не се простудите, че настинката е нещо по-сериозно и ще ви е по-зле отколкото с омикрон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
ЕС междувременно се превърна в затвор. Честито на новите Европейци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Знаем... това се говореше от началото, но само в началото! После решихте на използвате случая за ограничаване на права, което може би беше тест до каква степен стадото е податливо на внушения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Шегата на седмицата - "След разрешаването на протеиновата ваксина Nuvaxovid, вече и най-големите скептици ще бъдат спечелени и ще пожелаят да се ваксинират".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още