IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим" години не отчитал дейността си

Като директор на НЕК Красимир Първанов подписа споразумението за АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт"

14:40 | 26.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;lSimon Dawson, Bloomberg</em></p>

Снимка: lSimon Dawson, Bloomberg

От своето назначение през май 2017 година Красимир Първанов, представител на държавата в "Лукойл Нефтохим", не е предавал отчети за дейността си до Министерството на енергетиката, пише в отговор на парламентарен въпрос енергийният министър Александър Николов.

Красимир Първанов е вписан в Търговския регистър като член на Надзорния съвет на рафинерията през юни 2017 година. Оттогава е имало 20 събрания на надзорния орган. Представителят на държавата не е представил нито един документ, отчет или протокол от тези заседания, въпреки че е участвал във всички, с изключение на провелото се на 14 декември 2021 година.

Красимир Първанов замени Румен Овчаров като представител на България в борда на "Лукойл Нефтохим". Той е бивш директор на Националната електрическа компания (НЕК), освободен заради "грубо нарушаване на йерархичните правила" - без решение на Министерството на енергетиката Първанов подписа споразумението за проекта АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт", по който страната ни загуби арбитражното дело и плати над 600 млн. евро.

През 2017 година беше зам.-министър на енергетиката, избран като предложение на коалиционния партньор на ГЕРБ - Обединени патриоти и неговото назначение беше критикувано от работодателските организации. През март 2019 година той подаде оставка заради получилия публичност като "Апартаментгейт" скандал с покупката на евтини жилища в луксозна сграда на "Артекс".

Чрез своя представител в Надзорния съвет държавата е собственик на т. нар. "златна акция", която дава специфични права. Така държавата може да участва  при взимането на важни решения в дружеството, като например промяна на предмета на дейност, прехвърляне на дружеството на трето лице, съкращаване на щата и други.

Представителите на държавата в тази компания трябва да бъдат определяни по ясни критерии за избор и прозрачно проведена състезателна процедура, при изготвен анализ за ползи/риск за държавата, коментира още днешният министър на енергетиката Александър Николов в своя отговор на парламентарен въпрос.

Той обещава всички права и задължения да бъдат обхванати при последващ и предстоящ избор на нов представителна държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Представям си как е представлявал интересите на държавата в предприятието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още