IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските милиардери губят 28 млрд. долара заради кризата с Украйна

Заради липсата на резултат от преговорите с НАТО водещият индекс на Московската фондова борса се срина

12:53 | 26.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Руските милиардери в класацията на Forbes са намалили състоянието си с 27,9 млрд. долара в последните седмици, съобщават от списанието. Причината са масовите разпродажби, реализирани на московската борса, свързани с конфликта с Украйна.

На 13 януари Министерството на външните работи на Русия официално съобщи за проблемите с преговорите с НАТО и оттогава основният индекс на Московската фондова борса - MOEX, записа най-резките спадове от пролеттта на 2020 г., когато светът за първи път започна да се затваря заради пандемията от коронавируса.

Така 104-мата руснаци със състояние по над 1 млрд. долара, които са част от класацията на Forbes, само в рамките на месец - от 20 докември 2021 г. досега, са загубили общо почти 28 млрд. долара.

Най-губещ е Денис Свердлов, собственик на компанията за производство на електромобили Arrival. Акциите на компанията му поевтиняха с 46% и състоянието му вече се оценява на 1,6 млрд. долара.

Компанията излезе на борсата през март 2021 г. и реално акциите поевтиняват непрекъснато, тъй като продажбите се движат по-бавно от очакваното, допълва още рускоезичното издание на Forbes.

С 2,1 млрд. долара намалява състоянието на собственика на "Новатэк" и "Сибур" Леонид Михелсон, а члена на Съвета на директорите на двете компании Генадий Тимченко е загубил 1,9 млрд. долара заради кризата с Украйна.

Генадий Тимченко беше директно свързан с руския президент Владимир Путин от американското Министерство на финансите. Независим директор на "Сибур" е бившият френски премиер Франсоа Фийон.

Основателят на "Яндекс" Аркадий Волож е намалил своето състояние с 600 млн. долара, или 26%, до 1,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Тополите са засадени само в твоят задникк дето го ползваш за мислене понеже нямаш грам мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
АнтиФъшкист
преди 2 години
И ко? Американскити изгубеа 500,а още не са им засяли тополите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още