IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата рубла няма да спре Путин

Руската способност за понасяне на страдания е легендарна

13:53 | 27.01.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато спекулациите за война с Украйна изпълват новините, едва ли е изненадващо, че руската рубла отново се насочва към най-слабото си ниво спрямо щатския долар – последно наблюдавано през 2020 г. – след като се обезцени с над 5% от началото на годината. Евентуални по-строги санкции от Запада, каквито заплахи бяха повторени многократно, биха затруднили още повече вече ограничената търговия и движението на капитали. Както чуждестранните, така и местните инвеститори разбираемо се оттеглят.

Въпросът е: Това ще спре ли президента Владимир Путин наистина да започне война? Москва многократно отрича, че планира атака срещу съседа си, но за съжаление съдбата на рублата вероятно няма да бъде пречка, ако Русия реши да предприеме нахлуване. Слабостта на валутата ще засегне икономиката, но не значително повече, отколкото тя вече страда, пише за Bloomberg Маркъс Ашуърт, бивш главен пазарен стратег на Haitong Securities в Лондон.

Русия е най-големият износител на въглеводороди в света, които се търгуват предимно в долари. Всъщност, по-слабата рубла увеличава резервите на страната. Централната банка вече спря ежедневните си покупки на долари, които имат малък ефект. Поевтиняването на рублата е нищо на фона на турбуленциите при турската лира през последните години, които нямаха забележим ефект върху лидера на страната Ердоган.

Единствените невоенни мерки, които биха могли да сработят, описах подробно още през декември: отрязването на Русия и корпоративните й субекти от международните дългови пазари и платежни системи. Но досега Западът се въздържаше, надявайки се, че дипломацията ще надделее.

И все пак, бързо отслабващата валута е силно дестабилизираща за руската икономика. Тя също е и силно инфлационна, защото Русия внася много чужди стоки и хранителни продукти. Икономиката й нарасна с 4,3% миналата година, което повече от компенсира пандемичния спад от предходната, но се очаква да се забави през тази до ръст от около 2,5%. (А и не се знае какво ще стане в случай на война.) Страната няма значителен икономически буфер, на който да разчита; и внезапен шок може да предизвика рецесия.

Путин няма да се радва, гледайки как рублата се обезценява допълнително. Русия изрази загриженост по време на преговорите с ОПЕК+ за това как по-високата цена на петрола ще направи нейната валута още по-слаба, въпреки че хазната й ще се напълни с долари, особено при голям военен конфликт в Европа, който ще оскъпи "черното злато".

Очаква се Централната банка на Русия да повиши целевия си лихвен процент от сегашните 8,5% с още 0,5 или дори 1 процентен пункт на следващото си заседание на 11 февруари. По-слабата валута само ще направи това по-спешно, тъй като води до покачване на цените с течение на времето.

Тъй като потребителската инфлация се очаква да достигне 8,7% през януари, централната банка ще остане в режим на повишаване на лихвите. Ръстът при производствените цени е близо 30%, след като дори голям производител на петрол и газ като Русия не е имунизиран срещу инфлацията при цените на енергията или причинените от Covid логистични затруднения.

Въпреки че състоянието на рублата е важно до някаква степен, то едва ли ще бъде достатъчно само по себе си, за да промени хода на световните събития. Руската способност за понасяне на страдания е легендарна. Путин обаче ще трябва да прибави и отслабената валута към последствията от пълномащабна инвазия в Украйна: глобално осъждане, потъване на руските финансови пазари, а с тях и вътрешната икономика. Та това е, ако изобщо си прави сметката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Хахахах, ами хайде отрежете Русия от международните платежни системи !!! Тогава ще видим каква е способността за понасяне на страдания на евpoгeйтаците, които ще мpaт като кyчета от студ и глад !!! Защото - как ще си плащат, ако отрежете Русия от - а като не плащат, как ще очакват да получат нещо? И - пърчовци - Русия вече има положителен търговски баланс с ЕС и в търговията с хранителни стоки, така че пак ви е стара информацията. Русия не само осигурява топлото и светлото на ЕС, ами и го хрантути...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Слабата рубла няма да спре Путин >> кога па някакви си рупли са спирали Терминатор?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
така е.. и се замислих, кога ли връзкарчето Мави е страдало, университета уреден, бизнеса уреден от партията ...никогиш! Ей сега разбрах защо познанието толкова очевидно липсва у теб! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Някой пак репетира на чужд гроб. За да е готов напълно , когато и на него му дойде времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
"Руската способност за понасяне на страдания е легендарна"... Или както казват французите, "No Pain, No Gain!" ... ;) :lol: Страданието е път към познанието, а познанието е пътят към свободата - източна мъдрост. Скоро и европейците ще ги учат тези мъдрости на собствен гръб... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още